OSLO: — Jeg har satt i gang et umiddelbart arbeid med å utrede dette, sier Riis-Johansen til fvn.no.

I dag morges fikk han besøk av åtte bekymrede agderordførere i departementet. De dro inn for å få klarhet i konsekvensene av en børsnotering av Statkraft. Frp ønsker å børsnotere kraftselskapet dersom de kommer i regjering, noe som ikke slår godt an blant agderordførerne. Agder Energi samarbeider med Statkraft og ordførerne er dermed bekymret for hva som vil skje dersom det blir børsnotert.

— Vi mener det er i strid med industrikraftloven. Det betyr enormt mye for Sørlandet å få beholde lokalt eierskap i Agder Energi, som er et lokomotiv på Sørlandet, sier Odd Omland (Ap), ordfører i Kvinesdal.

— Det var et tankevekkende og veldig interessant møte og jeg skjønner uroen til kommunene. Jeg har ikke avfeid problemstillingen som irrelevant, sier statsråden. Han håper å ha en utredning klar innen noen få uker.

— Jeg vil da ha en faglig vurdering på om dagens lovverk har hjemler til å la noen i Kina eie Statkraft. Jeg skjønner at de stiller spørsmålet, sier han.

Omland og delegasjonen fra Agder var fornøyd med responsen fra statsråden.

— Han tok utfordringen på strak arm, sier Omland. Sammen med han var farsundordfører Stein Ytterdahl (Ap), Solveig Kielland Larsen (Ap, Søgne), Thor Jørgen Tjørhom (Sp, Sirdal), Johnny Greibesland (Sp, Songdalen), Ole Magne Omdal (Sp, Iveland) og Helge Sandåker (Ap, Marnardal)