BIRKENES: Arrangøren slår på stortrommen og inviterer til folkefest når kommunens nye møteplass og utendørsscene, Tobias jorde, åpner fredag.

På åpningsdagen er det gratiskonsert med Vamp, Torstein Sødal og ikke minst bygdas egen Venke Knutson og hennes kor fra «Det store korslaget».

– Vi har plass til 10.000 mennesker, og vi har fått tilbakemeldinger på at folk kommer fra hele Sørlandet for å få med seg dette arrangementet, sier kulturleder i Birkenes kommune, Wenche Flaa Eieland.

Fredag åpner Tobias jorde, bygdas tusenårssted, med storslått gratis konsert. Den nye møteplassen, som er en utendørs konsertscene, er en gave som er finansiert av Birkenes Sparebank og et spleiselag mellom fylke og kommune. Totalkostnader er på tre millioner kroner, og den lokale sparebanken har spyttet inn halvparten.

Noe som varer

– Dette er vel anvendte penger. Tobias jorde vil Birkenes få glede av i lang tid fremover. Vi er en sparebank som ikke skal generere overskudd til våre eiere. Derfor er det hyggelig å kunne gi noe tilbake til bygda, sier banksjef for Birkenes sparebank, Harald Flaa.

Gaven er gitt i anledning av at banken fyller 150 år.

– Jeg er stolt over hva vi har fått til her, og jeg gleder meg som en liten unge til fredagens konsert og hele helgens arrangement, sier ordfører i Birkenes, Harald Vestøl (H).

Utendørsscenen er bygd i stein og kan minne om et gammelt romersk amfi, med en enorm seilduk som tak.

– Det er seilmaker Fredrik Brodersen fra Lyngør seilmakerverksted som har laget seilet. Duken er på nesten 300 kvadratmeter. Den skal tåle vær og vind, og produsenten har garantert at den skal holde i minst 12 år, sier ordføreren.

FORBEREDELSER. Den store seilduken, som er taket på utendørsscenen, ble montert ferdig mandag kveld. Nå er alt klart for fredagens folkefest i Birkenes. FOTO: WENCHE FLAA EIELAND.

Fredagens konsert er starten for årets Birkelandsdager. Her vil det være aktiviteter gjennom hele helgen. Lørdag er det dele— og bruktmarked.

– Mangler du en del til en gammel motor er sannsynligheten stor for at du finner den her, lokker kulturlederen.

I fjor var det over 100 veteranbiler utstilt og delemarkedet er ifølge arrangøren Sørlandets største, og trekker folk fra hele landsdelen.

Kast og bruk

Søndagen foregår arrangement Grasham-museet på Tveide hvor temaet er gjenbruk.

– I dagens samfunn kaster man ting som ikke fungerer. Museet vil fokusere på hvordan ting tidligere ble reparert og brukt igjen så langt det lot seg gjøre, sier kulturlederen.

Martin Litwicki, Thea Frigstad, Finn Christian Hartvigsen, Gunn Silje Thorsen, Gunhild Tømmerås og Greger Brannstrøm, som alle er lokale musikktalenter, vil også opptre fredag.