KRISTIANSAND: Det var ved 11.30-tiden den 25. september i fjor at bilisten kjørte på en kvinnelig syklist (70) som leide sykkelen sin over gangfeltet like ved inngangen til gravlunden ved Gartnerløkka.

– Jeg kjørte nedover mot byen og var i fin form. Folk stod i midtrabatten og ventet på at jeg skulle stoppe. Det gjorde jeg og de gikk raskt over veien. Jeg fulgte dem over med øynene og etter et par sekunder var de over, forklarte 76-åringen i retten.

Tre personer, deriblant en politimann som hadde fri, krysset foran mannens bil. Få øyeblikk senere gikk det galt.

– Plutselig ser jeg personen komme foran bilen. Det hadde ikke vært noen i kø for å gå over veien. Jeg hadde gasset på og hadde ikke mulighet for å stoppe, sa mannen i sin forklaring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Husker ikke ulykken

Offeret (70) kom fra Kvadraturen og skulle inn på kirkegården. Hun leide sykkelen på sin høyre side da hun krysset veien. I retten forklarte hun at det siste hun husker var at hun var innom en forretning i Slottsquartalet. Hun avviste at hun sprang foran bilen.

– Jeg hadde ikke hjelm, men går alltid rolig over fotgjengerfelt, forklarte kvinnen i retten.

Da kvinnen våknet var hun på sykehuset, med leger, sykepleiere og en kardiolog rundt seg.

Erkjente straffskyld

Den 76 år gamle sjåføren erkjente straffskyld for ulykken. Selv forklarte han at han hadde sett seg godt for, og ikke kunne skjønne hvor kvinnen kom fra.

– Jeg så henne ikke. Hun dukket opp fra det store intet, forklarte han.

Da kvinnen var blitt påkjørt havnet hun i høyre kant av veien, mens mannens bil fortsatte mange meter.

– Panikkgassing, forklarte 76-åringen det med.

Kvinnens sykkel havnet under fronten på bilen.

Politibetjent Rolf Kristian Lunde var første politimann i tjeneste på ulykkesstedet, og målinger han har gjort viste at 76-åringens bil kjørte omlag 17 meter før den stoppet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Påført store skader

Kvinnen ble påført relativt store hodeskader i ulykken, blant annet ble hun påført et brudd i nedre del av hodeskallen og blødninger fra hjernevevet. I retten forklarte kvinnen hvordan livet hennes hadde endret seg dramatisk siden ulykken inntraff.

Blant annet skal hun ha fått en del hodepine, epileptiske anfall og andre senskader som følge av ulykken. En av konsekvensene er at kvinnen ikke lenger får kjøre bil. Hun har etter ulykken vært innlagt på sykehuset i flere omganger og forklarte at livskvaliteten hennes var blitt mye dårligere etter ulykken.

76-åringen fortalte i retten at tiden etter ulykken har vært tung. Særlig tapet av førerkortet og depresjoner har vært med på å gjøre året vanskelig.

Aktor Eirik Ramsland la ned påstand om betinget fengsel i 30 dager og en bot til statskassa på 7500 kroner. I tillegg ble det lagt ned påstand om tap av førerkort i ett år og en oppreisning til offeret på opptil 50.000 kroner.