VENNESLA: Forrige torsdag ble de to guttene fra Vennesla pågrepet av politiet. 15— og 16-åringen tilsto da svindelen de hadde utført hjemme ved pc-en.

Politiet i Vennesla får nå inn meldinger fra hele landet fra folk som skal ha blitt lurt av noen som utgir seg for å være fra politiet.

— Vi vet at vi kan knytte noen av disse sakene til disse guttene, sier lensmann Arne Sundvoll i Vennesla.

100.000 kroner De to tenåringene skal ha sittet på ulike pc-er hjemme hos hverandre, uten at foreldrene har ant hva som har foregått.

— Min klient har erkjent det han er mistenkt for, sier advokat Olav Sylte, som bistår 16-åringen.

Til sammen har politiet nå beslaglagt seks pc-er i saken. Minst fire personer er mistenkt så langt. De skal ha klart å svindle til seg over 100.000 kroner. Svindelen skal ha foregått helt fram til de to ungguttene ble tatt.

Politiet er ikke sikkert på når lureriet startet, siden de to har gitt forskjellige forklaringer på hvordan det begynte. De skal etter hva Fædrelandsvennen erfarer ha holdt på siden i fjor sommer.

Nettpoker

Guttene har ifølge politiet utviklet et fiffig opplegg for å svindle andre. De har funnet fram til folk de mente de kunne klare å lure og ringte dem opp. De ga seg ut for å være politifolk og fikk dem til å oppgi nummeret på kredittkortene sine.

De har dermed hatt muligheten til å gå inn på nettet og bruke andre folks penger. Ved hjelp av nettstedene for pokerspill, har de klart å svindle til seg store summer ved å spille mot hverandre.

— Jeg kan ikke kommentere hva de har brukt pengene til, sier advokat Sylte.

Siden det er tidlig i etterforskningen har ikke politiet noen oversikt over hvor mange personer som er svindlet av de to guttene. - Vi frykter det er mange som er svindlet, men vi har ingen oversikt ennå. Det er nok en del mørketall også, siden en del kan ha blitt svindlet uten å si fra, sier Sundvoll.

Avslørt

Det var gjennom en henvendelse fra politiet på Jæren at de to guttene ble avslørt. Der hadde politiet fått tak i adressen til en av maskinene som skal ha blitt brukt. Denne viste seg altså å befinne seg i Vennesla. Men det var ikke denne maskinen de brukte.

Ifølge politiet har de to klart å komme seg inn på nettverket til noen i nabolaget. På bakgrunn av dette, valgte politiet å pågripe de to. På grunn av guttenes unge alder var det ikke aktuelt å varetektsfengsle dem. Men lensmann Sundvoll regner med at etterforskningen vil ende i en tiltale.

— Det er skremmende at slikt lar seg gjøre. Det gjenspeiler forholdet mellom betalingskort og betaling via internett, sier advokat Olav Sylte.