OSLO: Statsadvokaten ber nå Høyesterett frata advokat Thor Bache-Wiig bevillingen for godt.

Da den profilerte strafferettsadvokaten ble dømt for vitnepåvirkning i fjor, lot Agder lagmannsrett ham beholde advokatbevillingen. Men aktoratet i saken mener Bache-Wiig ikke er skikket til å praktisere som advokat på grunn av det straffbare forholdet og har anket straffereaksjonen til Høyesterett.

Norges øverste domstol behandler anken torsdag og fredag.

Kjent siden 2001

– Politiet og påtalemyndigheten kjente til dette forholdet helt siden 2001, men fant ingen grunn til å reagere den gangen. Først da de bestemte seg for å forfølge saken i 2004, kom kravet om at min klient måtte fratas bevillingen, sier Bache-Wiigs forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

– Det i seg selv må jo si noe om alvoret, sier han.

Bache-Wiig ble både i Kristiansand tingrett og i Agder lagmannsrett dømt for å ha påvirket et av aktoratets sentrale vitner til ikke å forklare seg i en narkotikasak. Bache-Wiig var forsvarer i saken.

Dømt for påvirkning

Bache-Wiig har selv anket dommen, både på lovanvendelsen og saksbehandlingen, men er naturlig nok fornøyd med at han fortsatt har advokatbevillingen.

– Lagmannsretten fant det bevist at det ikke var framsatt trusler, og spørsmålet er da om man kan bruke den paragrafen som lagmannsretten har gjort, sier Elden.

Retten fant det bevist at Bache-Wiig under hovedforhandlingen via en mellommann sørget for at vitnet gikk i skjul for ikke å bli hentet til retten av politiet.