KRISTIANSAND: Kvinnen reiste rundt til flere byer i Norge og solgte sex. Kristiansand var et av stedene hun oppholdt seg. Tidlig i 2007 fikk politiet i Kristiansand mistanke om at det dreide seg om menneskehandel.

– Det skjedde etter observasjon fra en politimann i Kristiansand sentrum, sier Birger Tvedt, leder av enhet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Kvinnen er rundt 20 år og fra et land i Øst-Europa. Hun oppholder seg fremdeles i Kristiansand. Hun får nå hjelp av kommunen gjennom RISK (Ressurs i sentrum Kristiansand).

– Vi gir henne helse— og sosialfaglig hjelp og vi orienterer henne om hennes rettigheter, sier Irene Sande i RISK.

BEVIS. De oppsiktsvekkende opplysningene om at internasjonal menneskehandel på Agder, kom fram under et seminar som Redd Barna arrangerte på Arkivet på lørdag.

– Det er en som er siktet for å ha reist til Danmark, hentet jenta og plassert henne i en by i Norge for «å sette henne i produksjon», sa Tvedt under et innlegg på seminaret.

Under 18. Ifølge Tvedt skal kvinnen ha vært under 18 da hun ble rekruttert til prostitusjon. Men da hun kom til Norge hadde hun fylt 18. De tre mennene som politiet mener står bak, er derfor ikke siktet for handel med barn.

Irene Sande i RISK sier til Fædrelandsvennen at kvinnen nå er helt ute av prostitusjon.

– Hun klarer seg greit nå, sier Sande

BAKMANN. En av de tre siktede har ifølge politiet operert som bakmann.

Han skal ha vært i Norge og styrt kvinnen med de to andre som medhjelpere. Senere har han reist fra landet og blitt innblandet i annen kriminalitet i utlandet. Han sitter nå varetektsfengslet i et land i Sør- Europa, siktet for kidnapping.

Det er usikkert hvor vidt det kan føres rettssak mot ham, når han allerede sitter fengslet i utlandet.

– Vi har en utfordring der, sier Tvedt.

De to andre siktede skal ifølge politiet blant annet ha hjulpet til med å flytte kvinnen. Ingen av dem er bosatt på Agder.

– Vi har fokus på å få stoppet slike personer. De er nøkkelpersoner som det er viktig å få tatt, sier Tvedt.

Alle de tre siktede er av utenlandsk opprinnelse.

FERDIG. Politiet har nå etterforsket saken ferdig. Hvis det blir tatt ut tiltale mot de siktede, vil det være første gang noen er tiltalt for menneskehandel på Agder.

Så lenge kvinnen er i Norge, har det norske hjelpeapparatet ansvaret for henne. Irene Sande håper hun får bli.

– Er det bevist at det dreier seg om menneskehandel, så kan ikke jeg forstå hvorfor det skal være nødvendig å sende henne hjem, sier Sande.

LOVLIG. Politiet har ikke hatt kvinnens kunder under oppsikt når de har etterforsket saken. Så lenge det ikke er ulovlig å kjøpe sex, har ikke de som har kjøpt tjenester av henne begått noe lovbrudd.