MANDAL: Kulturenheten tilføres et engangsbeløp på 1 million kroner for å sikre driften av svømmehallen ut året. Det stemte driftsstyret for tirsdag ettermiddag.

— Å foreslå at en nyopprustet svømmehall skal være stengt i fire måneder i høst er nesten hårreisende, synes jeg, sa Inga Fjeldsgaard (Ap). Dersom bystyret er enig med henne, blir altså ikke den nyoppussede svømmehallen stengt i de fire siste månedene av 2009. - Bedre livskvalitet

  • Det er kjempeflott. Det har mye å si for hele helsa vår, sier Laila Olsen i Mandal Handikapforbund. Hun er ansvarlig for forbundets trening i varmtvannsbassenget. De trener to ganger i uka.

— Det gir bedre livskvalitet. Helsa blir bedre, og bassenget er forferdelig viktig i forhold til rehabiliteringen, sier leder for det lokale Handikapforbundet, Ragnhild Faye.

1,6 millioner i underskudd

Kultursektoren i Mandal ser ut til å gå 1,6 millioner kroner i underskudd. For å spare inn 1,2 av disse ble det foreslått å stenge svømmehallen i de fire siste månedene i 2009. Det har vært mange reaksjoner på dette.

— Vi må komme i økonomisk balanse, og det går ut over svømmehallen. Vi har ikke klart å spare penger andre steder i kommunen. Derfor tar vi en «time out» for å få orden på økonomien, sa rådmann Erik Hillesund i forkant av driftstyrets behandling.

Annen driftsform

I samme vedtak ble det også bestemt at det skal ses på alternative driftsformer av hallen. Leder for Mandal svømmeklubb har tidligere uttalt at klubben stod i fare dersom svømmehallen ble stengt. Nå er han glad for vedtaket, men han synes det er spennende å se hva som skjer framover. Han er redd for at de inngår i det politikerne omtaler som potensielle «andre driftsformer».

— Jeg tror vi er den «andre driftsformen» som det hele tiden er snakk om, sier han, og legger til at han er spent på om svømmeklubben kan bli presset til å overta driften av svømmehallen.

— Så lenge vi er den største brukeren utenom det offentlige, så er det nærliggende å tro det. Men det beste hadde vært om kommunen fortsetter driften, sier han. Han er likevel altså glad for at svømmehallen ikke stenges, og han tror at de som driver svømmehallen er glade for at svømmeklubben nå består.

Mange brukere

13 skoler, flere barnehager, SFO, svømmeklubben, dykkerklubben, Revmatikerforbundet, Diabetesforbundet, LHL, Astma- og allergiforbundet, Kvinne- og familieforbundet og pensjonistene bruker svømmehallens to bassenger jevnlig. I tillegg er det 37 timer med publikumbading i løpet av vinterhalvåret.

Inntektene for denne «publikumsbadingen» har til nå i år vært på over 660.000 kroner, mens det i 2006 var rundt 530.000 kroner (2006 var sist år hvor det ikke var måneder stengt på grunn av oppussing).

På driftstyrets møte tirsdag ettermiddag var det rundt 25 oppmøtte på tilskuerbenken.

— Det er sjelden så mange oppmøtte på et driftstyremøte. Det er faktisk sjarmerende og godt å se at folk engasjerer seg når det er noe de vil beholde, sa ordfører Alf G. Møll (FrP).

DRIFTSTYRET: Driftstyret var tirsdag ettermiddag samlet i bystyresalen i Mandal. Helt til høyre sitter ordfører Alf G. Møll. FOTO: KARI LEA HENNESTAD Foto: Hennestad