KRISTIANSAND: — Ingen av oss ønsker å være lønnsledende. For det skaper bare problemer, ikke minst for oss selv, oppsummerte Inger Skeie Hansen (H) i kommunalutvalget tirsdag, etter en tre kvarters debatt om politisk lønn, utløst av Fædrelandsvennens lønnsoversikt i lørdagsavisen.

Varaordfører Mette Gundersens (Ap) forslag gikk til slutt enstemmig gjennom. Hun foreslo at valg- og honorarkomiteen går gjennom hele lønnsystemet til politikerne fram mot bystyrets møte 17. juni. Da kan både lønnsøkning og lønnsystem bli sett på i sammenheng. Og hun ba om at man vurderer moderasjon nøye i et år hvor landet er inne i krisetider.

Det var Frp som åpnet debatten. Stian Storbukås ville både avvikle systemet med automatisk lønnsøkning etter snittet av landets ti største kommuner. Han foreslo også å kutte all lønnsøkning i år. Forslagene fikk bare Frps egen stemme.

KrF mente det automatiske lønnssystemet fungerer godt, men at årets lønnsvekst på seks prosent slår uheldig ut. Jørgen Kristiansen foreslo derfor å halvere årets lønnsøkning. Dette fikk KrF og Frps stemmer, og falt dermed fire-tre.

Høyre og Ap mente man ikke kan vedta å fryse årets lønn isolert. Da øker den bare dobbelt neste år. Derfor vil de se nøyere på hele lønnssystemet. De var ikke rede til å avvikle det tirsdag, men fikk altså flertall for at valg- og honorarkomiteen skal ta en gjennomgang.