MANDAL: — Det er på høy tid at samfunnet tar forskningen på området inn over seg. Om ikke annet, så i alle fall for de kostnadene som disse lidelsene medfører, sier Santelmann.

Han var lege i Mandal fra 1982 til 1996, og jobber nå i Oslo. I går kveld holdt han foredrag i byen om forskningen på feltet, en forskning som er ytterst kontroversiell.

— Det er vel kjent at melk og gluten som er i mel, og dermed brød, gir fysiske lidelser hos noen. Men disse produktene kan også gi aggrasjon, angst, depresjon og andre psykiske lidelser, sier han.

Santelmann har med stor interesse merket seg Fædrelandsvennens oppslag forrige lørdag om at stadig flere barn og unge er aggresive.

— Årsakene til det er naturligvis sammensatte. Men for noen av disse barna handler oppførselen også om hva de spiser, sier han.

ENZYMER.

Svært enkelt sagt, er dette forklaringen på hva melkeprodukter og gluten, som er i mel, gjør med psyken hos noen av oss, ifølge Santelmann:

Vi trenger såkalte enzymer i kroppen, for å spalte det vi inntar av mat og drikke. Det har lenge vært kjent at om du mangler en viss type enzymer, klarer kroppen ikke å bryte ned melkesukker, og du kan blant annet få diaré.

— Men noen mangler også enzymer for å spalte proteinene som er i mel og melk. I disse proteinrestene er det morfiner, som skaper psykiske forstyrrelser i kroppen. Morfinen skaper dessuten avhengighet av produktene, forteller Santelmann.

Det er forsker ved Rikshospitalet Karl-Ludivg Reichelt som gjennom flere års undersøkelser har kommet til resultatet.

— Vi anslår at opp mot fem prosent av befolkningen mangler de aktuelle enzymene, noe som igjen kan gi psykiske lidelser av melk og mel, sier Santelmann.

MOTSTAND.

Han forteller om sterk motstand mot denne forskningen innad i legestanden.

— Årsaken til det kan være flere. Selv har jeg i mange år anbefalt overfor mine pasienter med psykiske lidelser å kutte ut melk og mel for en stund. Forbløffende ofte hjelper det nokså umiddelbart, sier han.

Santelmann forteller om eksempler med adhd-pasienter, som har blitt fullstendig kurert ved å endre kostholdet på denne måten.

— Det er dog sjeldent, understreker han.

Santelmann sier man med én urinprøve kan finne ut om man mangler visse enzymer og også hvordan det slår ut på ens fysiske og psykiske helse.

— Mitt poeng er uansett at folk har krav på å kjenne til forskningen på området og hvordan det berører hverdagen vår, sier Heiko Santelmann.