LILLESAND: I 1907 fikk kaptein Johan Martinius Johnsen Fjeldal på barken «Guldregn» av Lillesand denne flotte sølvpokalen for «ædel dåd», etter at han og hans mannskap hadde reddet mannskapet på fem fra den forliste jakten «Primus» av Ålesund. «Primus» var på vei fra London til Bergen med støpesand. Dette skjedde under en «orkanaktig nordveststorm» i Nordsjøen. Jakten sprang lekk og pumpene ble tilstoppet av sand. Da mannskapet trodde at alt håp om redning var ute, dukket «Guldregn» opp og fikk hentet mannskapet om bord, til tross for det voldsomme uværet. Etter et kvarter forsvant «Primus» ned i dypet.

«Uden kapt. Fjeldals mod, dristighed, dyktighed og gode hjerte var vi nok alle mand gaaet med jagten tilbunds» skriver kaptein Jacobsen på vegne av hele mannskapet på «Primus».

For denne redningsdåden fikk kaptein Fjeldal den flotte pokalen som ble tildelt av Kongen ved Handelsdepartementets sjøfartskontor.

Men det er enda mer dramatikk i denne historien: I 1909 forsvant barken «Guldregn» sporløst på vei fra Newcastle on Tyne til Bahia med kaptein Fjeldal om bord. Han ble flere uker senere funnet druknet i sjøen på Jyllandskysten sammen med styrmann Syvert Fjeldal. De to var sambygdinger og blir i minneordet i lokalavisen omtalt som staute, joviale, typiske norske sjømenn.

«De falt paa sin post som mænd», heter det i minneordet.

Pokalen har familien Fjeldal gitt til Lillesand By— og sjøfartsmuseum. Den er 26,3 cm høy og utført i art nouveau-stil, laget som en torpedo satt på en fot. Foran er det norske riksvåpen i rød emalje. På den andre siden er det norske flagg inne i en livbøye. Mellom disse er det gravert et bilde av skip i storm og et annet med bilde av en livbåt. Foten på pokalen har dragestil-dekor. Pokalen er laget hos gullsmed Thune i Oslo.