SØGNE: — Vi fraråder at det etableres barnehage her, både ut i fra det biologiske mangfoldet, og de trafikale forholdene, sier Berit Gregersen hos Fylkesmannens miljøvernavdeling til Søgne og Songdalen budstikke.

Unik fuglefauna

På Sangvikjordene i Søgne bygger Fire Årstider en stor barnehage for 65 barn. Barnehagen bygges i et jordbruksområde, og ornitologer mener stedet er et av Norges viktigste fugleområder. Ifølge Norsk ornitologisk forening kan bare Lista-landet skilte med et større fuglemangfold enn Sangvikjordene.

Årsaken til at Fylkesmannen vurderer å gripe inn i byggeprosessen er fordi barnehagen er designet med store panoramavinduer på forsiden av bygget. Myndighetene frykter vinduene vil føre til fugledød når de små flyr inn i glasset.

— Det kan bli aktuelt å kreve mindre vindusflater, sier Gregersen.

Eier av barnehagen, Hilde Sundstøl, bare rister på hodet når hun får høre om Fylkesmannens inngripen.

— Det begynner å bli litt vel mye nå. Det er mange hensyn som skal tas, men vi har handlet helt i tråd med de godkjenningene vi har fått. Kommunen har gitt dispensasjon til å bygge barnehage, sier Sundstøl.

Saksbehandlingsfeil

Ifølge barnehageeieren har problemene oppstått som følge av saksbehandlingsfeil i Søgne kommune.

— Søgne kommune har tatt snarveier. Det er nå oppdaget av Fylkesmannen som vil prøve saken. Hadde reguleringsplanen vært behandlet slik den burde, hadde vi ikke hatt disse problemene, sier hun.

Sundstøl sier byggestoppen som nå har oppstått, skaper store problemer for barnehagen. Inntil videre foregår barnehagedriften på et leirsted i kommunen.

— I realiteten har vi mange barn og foreldre, samt 23 ansatte, som er ansatt i en bedrift uten lokaler. Det er uholdbart i lengden, og vi håper å komme inn i nye lokaler før jul, sier Sundstøl.

I verste fall kan innsigelser føre til at barnehagen ikke får drive i de aktuelle lokalene likevel. Et annet alternativ er at bygget må gjøres om med blant annet mindre vinduer.

— Jeg synes vinduene er kjempestilige, og er med å skape lyse og fine barnehagelokaler. Vi har ikke valgt denne arkitekturen for å ivareta fuglene, men for å skape hyggelige og lyse lokaler for barna og de ansatte, understreker Sundstøl.

Mulig innsigelse

I tillegg til store vinduer reagerer naboer på at bygget er lagt til et jordbruksområde, og at barnehagen vil føre med seg økt støy og trafikk. En nabo peker også på at det i løpet av kort tid ligger an til utvidelse på grunn av plassmangel.

— I løpet av et par dager har vi avgjort om vi fremmer innsigelse eller ikke, opplyser fylkesmiljøvernsjef Tom Egerhei.

Rådmann i Søgne, Kim Høyer Holum, bekrefter at kommunen har foretatt snarveier i byggeprosessen, at dette er påklaget av Fylkesmannen og at en ny reguleringsplan må på plass.

— En nabo klaget på byggeprosessen. Fylkesmannen i Vest-Agder ønsket ikke å behandle klagen og dermed ble Fylkesmannen i Rogaland utnevnt som sette-fylkesmann. Her mente man at det var begått saksbehandlingsfeil i Søgne kommune, og at en reguleringsplan måtte på plass. Dette arbeidet er nå i gang, og dermed er miljøvernavdelingen kommet på banen, sier Holum.