KRISTIANSAND: – Vi så den helt tilfeldigvis da vi var på Fiskebrygga. Vi visste ikke helt hva det var i begynnelsen, men vi fant etter hvert ut av det kunne være dødsmaneten, sier brødrene Kristian (9) og Andreas (7) Lindekleiv Haugland til fvn.no

De skulle egentlig bare en tur på Fiskebrygga for å kjøpe is, men ble etter hvert mer opptatt av dødsmaneten.

– Den er jo nesten over alt her. Håper den ikke kommer til å spise all maten til fisken. Det hadde vært veldig dumt, sier de to brødrene.

For tidlig

Forsker ved Havinstituttet i Arendal, Tone Falkenhaug, mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det får at maneten har kommet til Sørlandet.

– Vi har ikke nok informasjon om hvordan maneten påvirker økosystemet vårt. Vi kommer i midlertidig til å forske på det i tiden som kommer. Økosystemet vårt er uansett veldig robost. Maneten er tross alt varmeavhengig, og liker seg dermed ikke særlig godt her på vinteren, forklarer Falkenhaug.

Maneten ble observert på vei mot norskekysten allerede i 2006, men det var først på senhøsten i fjor at den kom inn mot Norge.

– Det er ingen krise at den har kommet til Norge, men det er klart at det er bekymringsverdig. Vi må uansett ha mer data på hvordan maneten oppfører seg i norsk farevann, før vi eventuelt kan slå fast noe mer, sier Falkenhaug.

Fisken

Det har tidligere vært store bekymringer rundt hvordan maneten vil påvirke fisken langs norskekysten. Falkenhaug tror ikke maneten gjør for mye skade denne årstiden.

– Fisken er mest sårbar for maneten når den gyter, men det skjer for det meste i løpet av våren. Siden vi nå er utenfor den periode, er det ikke mye skade den får gjort. Forskning fra Sverige viser at den enkelte steder har beitet en del dyreplankton, og at den derfor har vært en stor konkurrent for fisken, forklarer hun.

Selv om maneten kan skade økosystemet vårt, kan den derimot ikke skade mennesker.

– Den er ikke mer farlig enn en vanlig manet. Den har ikke nesleceller og kan dermed ikke gjøre noe ugang mot mennesker. Det er derfor helt ufarlig å bade i nærheten av disse mantene, avslutter hun.