KRISTIANSAND: — Jeg vil være et godt eksempel, sier den spreke syklisten Randolph Westphal, til fvn.no. I går kveld ankom han Kristiansand, og har fått gratis innlosjering på Scandic Hotell.

Skulle dø

I 1987 fikk han beskjed om at han hadde lymfekreft, og hadde mellom et halvt og et år igjen å leve. Men Westphal hadde ingen planer om å legge seg ned å dø. Han startet å sykle, og det har han gjort siden.

— Jeg har syklet 153.000 kilometer i de nordlige deler av verden. Jeg har to guinessrekorder. En av dem fikk jeg da jeg hadde syklet 73.000 kilometer. Den andre fikk jeg for å ha syklet 151 døgn i strekk i minusgrader, sier Westphal.

Han ønsker å gå foran som et godt eksempel, for å vise andre med kreft at det er viktig å ikke gi opp.

— Jeg skulle egentlig vært død for tjue år siden. Jeg vil at andre som får samme beskjed som meg, ikke skal sette seg i sofaen, men gjøre det de har mest lyst til. Verden er vakker, påpeker han.

Samler inn penger

Med seg på sykkelturene har han sine tre hunder, som gir ham drahjelp i oppoverbakkene. Han har også et brett bak på sykkelen, som han setter hundene på for at de kan få hvile.

Frem til i år har Westphal kun syklet av egen interesse, men det siste året har han også prøvd å samle inn penger til en non-profit organisasjon, ”En herz für kinder”.

— De henter barn fra hele verden til Tyskland for å gi dem gratis medisinsk behandling. Noe som forhåpentligvis vil gi dem et bedre liv i fremtiden, sier Westphal.

For et år siden fikk Westphal operert inn en ny hofte, og i vår hadde han to nye kreftoperasjoner. Men hans tur verden rundt stoppet ikke av den grunn. Fra Kristiansand går turen oppover riksvei 9 til Haukeligrend. Derfra skal han sykle videre til Oslo.

Har syklet jorda rundt - fire ganger

— Så skal jeg kanskje innom Trondheim før jeg sykler til Stockholm. Men det kommer litt an på været, sier den spreke syklisten.

Fra Stockholm har han tenkt seg til Moskva. Og når han når Moskva har han syklet en distanse som tilsvarer jorden rundt fire ganger. Hvor ferden går videre fra Moskva vet ikke Westphal, men at ferden slutter der, er det lite som tyder på.

— Dette har blitt en livsstil for deg?

— Ja, det har nok det, smiler Westphal.

Hør Randolph fortelle om da han ble overkjørt