AUST-AGDER: – Dette området blir helt unikt, og det ligger en mulighet hvis noen vil gjøre økoturisme ut av det, mener skogbruksrådgiver Hans Fløystad i Froland og Arendal kommuner.

Ideen lanserte han under et folkemøte på Mykland skole i går kveld. Få dager etter at brannen var under kontroll, forsøker man å finne lyspunkter i den svartsvidde skauen.

Den halvannen uker lange brannen la beslag på 26.000 dekar mark, hvorav 19.000 dekar produktiv skog. Området er ifølge skogeksperten to og en halv ganger større enn forrige rekordbrann i norske skoger, Elverum i 1976. Valfart til ødemark

Dermed mener han bordet er dekket for det han kaller sær turisme, og nevner Yellowstone nasjonalpark i USA og øya St. Helena i det sørlige Atlanterhavet. Begge med landskap preget av vulkanutbrudd, og begge valfartet av turister.

– Jeg tenker spesielt på folk med sære interesser for sopp, biller og økologi. Dette området blir helt spesielt i lang tid fremover og vi vil få en god del sjeldne arter som ikke finnes andre steder, forklarer Hans Frøystad.

I tillegg til turisme vil det være svært interessant å drive forskning og undervisning i den nedbrente skogen.

– Vi merker allerede stor interesse, de ringer stadig vekk. Både skogforskere, fylkesmannens fagfolk og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har planlagt en tur opp, opplyser han.

Også Froland-ordfører Sigmund Pedersen er opptatt av å snu brannkatastrofen til noe positivt, om mulig.

– Sær turisme er en interessant tanke. Mye er galt, men noe nytte kan vi få ut av det, mener han.

Selv om tanken er helt ny også for ham, er han positiv til at kommunen kan bidra økonomisk til ny næringsvirksomhet av denne sorten.

Helikopterturister

Men ordføreren tror den berømte, nedbrente skogen ikke bare er interessant for forskere som vil studere dyre— og planteliv.

– Det finnes jo ikke maken til område i Norge. Å kunne vise dette, kanskje fra helikopter for å få inntrykk av hvor kjempemessig dette er, kan være interessant for mange å få se, mener Pedersen.

Han håper slik nytenkning kan medvirke til at de om lag hundre fastboende i Mykland får ny motivasjon til å bo i bygda.

Brannmannskaper patruljerte i går den nedbrente skogen, og mener faren for at den blusser opp er liten. Foreløpig vil et fire manns vaktlag være på stedet fram til i morgen kveld.

– En gang må vi prøve å runde av her. Det ligger så mye vann i jorda nå at selv om dette er glør, skal det litt til for å få spredningseffekt, sa brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til de om lag 30 fremmøtte i går kveld.

TROR PÅ TURISME: — Jeg er opptatt av å snu dette til noe positivt, sier skogbruksrådgiver Hans Fløystad, som lanserte ideen om turisme under folkemøtet på Mykland skole i går kveld. Foto: Tore-Andre Baardsen