KRISTIANSAND: Politiet vil i sommer stenge nærmere 30 lensmannskontorer rundt om i landet, ifølge VG. Nesten en tredjedel av disse kontorene er i Agder politidistrikt.

— Vi må gjøre det slik for å få avviklet ferien. Vi velger å stenge kontorene slik at vi kan hjelpe folk med operativ virksomhet, sier konstituert politimester ved Agder politidistrikt, Kjell Hegstad, til fvn.no.

Disse sju lensmannskontorene på Agder blir stengt i sommer:

*** Birkenes lensmannskontor

  • Bygland lensmannskontor

  • Evje og Hornnes lensmannskontor

  • Hægebostad lensmannskontor

  • Vegårshei lensmannskontor

  • Åmli lensmannskontor

  • Åseral lensmannskontor**

Nabokontorer vil bytte på å feriestenge i henholdsvis juni og juli for å sikre publikum kortest mulig avstand til politiet under ferieavviklingen.

De minste kontorene

— Dette er de minste kontorene i politidistriktet. Det er ikke slik at vi stenger i de største områdene. Folk vil nå oss via nabokontorer eller via operasjonssentralen for å få hjelp, sier Hegstad, som opplyser at det store antallet enheter er grunnen til at Agder blir hardest rammet.

— Det er ikke mange av de andre politidistriktene som har 27 enheter, sier han.

Hegstad opplyser at det i forkant av ferien vil bli kunngjort når lensmannskontorene holder stengt.

— Det vil også bli hengt opp info på dørene, og folk kan ringe operasjonssentralen for å få vite hvor de skal henvende seg. Vi er nødt til å gjøre det slik for å få avviklet ferien. Vi prioriterer patruljer slik at de skal være tilgjengelige, sier han.

Tillit fra justisministeren

Av samtlige politidistrikter i landet er det åtte som varsler sommerstengte lensmannskontorer. I tillegg til Agder, er disse Follo, Haugaland og Sunnhordland, Hedmark, Midtre Hålogaland, Nordmøre og Romsdal, Rogaland og Sunnmøre.

Enkelte lensmannskontorer har holdt sommerstengt også de siste par årene, men etter det VG forstår har det aldri vært så mange som det ser ut til å bli i år.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til VG han har tillit til at politimestrene stenger kontorene i ferieukene.

– Som andre virksomheter, må også politiet avvikle ferie. Jeg har tillit til at Politidirektoratet og politimestrene prioriterer og fordeler ressursene på en slik måte at det til enhver tid gir en best mulig polititjeneste i hele politidistriktet, sier Storberget via statssekretær Terje Moland Pedersen.