BYGLAND: Først etter en natt i bilvraket ble den 67 år gamle kvinnen funnet av forbipasserende på riksvei 9, skriver Setesdølen. Da hadde hun sittet fastklemt i mellom 13 og 15 timer, uten mulighet for å tilkalle hjelp.

— Jeg skimtet såvidt taket på bilen da vi kom kjørende nedover langs fjorden. Man sitter nokså høyt i bilen vi har. Det var nok grunnen til at jeg oppdaget henne, sier Kåre Vegusdal til fvn.no.

- Glad for å se meg

Han var på vei til jobb sammen med svigersønnen, Jostein Nomeland, da han oppdaget den bulkede Suzukien. Vegusdal stoppet bilen og svigersønnen løp ned til fjorden.

Fra veien kunne de se at det satt en kvinne i bilen.

- Det første hun sa var at hun var svært glad for å se meg. Jeg var veldig lettet da hun begynte å snakke. Da skjønte jeg at hun levde. Det var ingen moro opplevelse, sier Jostein Nomeland til fvn.no.

Kvinnen hadde vært i Valle, og var på vei hjemover til sin bolig i Bygland da hun kjørte utfor veien like sør for Fånefjellstunnelen mellom klokken 17 og 18 mandag kveld.

— Vi så på klokka like etter at redningsfolkene var tilkalt. Da viste den 07.40, forteller Vegusdal, noe som betyr at kvinnen kan ha sittet i bilen i nesten 15 timer.

Mobiltelefonen forsvant

Ifølge Setesdølen traff bilen et tre, før den ble kastet rundt nedover den bratte skråningen mot Byglandsfjorden. Der ble bilen stående på alle fire hjulene, men med store materielle skader. Døren på førersiden ble klemt inn, slik at kvinnen ble sittende fastklemt mellom rattet og setet.

- Hun var ved sine fulle fem, men frøs veldig. Førerdøra var klemt inn slik at det var blitt en sprekk. Dermed hadde det regnet ned på foten hennes i løpet av natta. Hun hadde dekket beinet med en plastpose, men hun var både fuktig og kald, sier Nomeland.

”Jeg var veldig lettet da hun begynte å snakke.

Jostein NomelandFerden nedover skråningen gjorde at mobiltelefonen hennes ble liggende slik at hun ikke fikk tak i den.

Ifølge Setesdølen forsøkte kvinnen å få signalisert til forbipasserende på riksveien om det som hadde skjedd. Hun brukte parkeringslyset så lenge bilbatteriet holdt, men ble ikke oppdaget før Nomeland og Vegusdal kom kjørende.

— Førerdøren var det ikke mulig å få opp, men vi fikk åpnet passasjerdøren framme. Vi satte oss inn i bilen for å snakke med henne inntil redningsfolkene var på plass, sier Nomeland.

Hjemme ventet ektemannen, men ifølge Setesdølen regnet han med at hun hadde tatt inn til kjentsfolk på vei ned fra Valle.

Bruddskader

Både politi og brannvesen ble varslet da kvinnen ble funnet. Hun måtte skjæres løs fra vraket, og brakt til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Der fikk hun konstatert brudd i den ene hånden og hoften, samt ribbensbrudd.

Hun var også sterkt nedkjølt etter natten i bilen. Temperaturen skal ha vært ned mot seks grader, og det skal ha blåst regn inn i knuste bilruter.

67-åringen hadde imidlertid flaks med tidspunktet for ulykken. Bilen ble stående så nærme fjorden at hadde det vært normalt nivå på vannet, ville den havnet under. Byglandsfjorden er nedtappet på denne årstiden, og ifølge Setesdølen uvanlig lav i år.

Lignende historie For to år siden opplevde en 21 år gammel kvinne fra Rogaland en lignende situasjon nord for stedet hvor 67-åringen ble funnet tirsdag morgen.

Politiet igangsatte en stor leteaksjon etter at den 21 år gammel kvinnen kjørte av veien ved Rotemo på riksvei 9. Kvinnen som hadde en ett år gammel gutt i bilen, og ble sittende fast i bilen uten å vite hvor hun var. Les historien her