KRISTIANSAND/SETESDAL: Det sier hans advokat Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

– Min klient erkjenner ikke falsk anmeldelse. Han sa klart og tydelig ifra under avhørene at han ikke har noe med denne saken å gjøre, understreker Søndervik Johnsen.

Torsdag satt han og den permitterte Valle-presten i et flere timer langt avhør på politihuset i Kristiansand.

Skare har anmeldt flere forhold i Valle som han skal ha opplevd som truende både mot ham selv og familien, blant annet trusselbrev og skadeverk på bilen gjennom defekte bilbremser. Skare var så tidlig som 8. juni innkalt til avhør med status som mistenkt, men først i går ble det offentlig kjent at sognepresten er mistenkt for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

– Det er innhold i forklaringen hans sammenlignet med andre funn som har gjort at han nå har status som mistenkt, sier Dag Hovden, politiførstebetjent ved Valle og Bykle lensmannskontor.

– Hvilke funn?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Hovden, men kan bekrefte at Skare er mistenkt for å selv ha stått bak alle episodene. Dette gjelder sabotasjen mot bremsesystemet på bilen hans, drapstruslene som ble festet med en kniv på på nakkestøtten i den samme bilen, og trusselbrevene han mottok i september. Hovden opplyser at politiet tidlig hadde grunnlag for å etterforske Skare. Hvorfor, vil ikke Hovden gå nærmere inn på.

– Det har gått fra å være en vag mistanke til skjellig grunn for mistanke, en mistanke som har blitt styrket underveis.

Hvorfor har ikke Skare ennå blitt siktet dersom forholdene er slik som beskrevet?

– For å utsette en person for et slikt inngrep skal det vurderes om det er forholdsmessig forsvarlig.

Advokat Sveinung Søndervik Johnsen mener politiet bør forandre Skares status fra formelt mistenkt til siktet, dersom de mener at de sitter på ting som kan bevise at han har gjort noe.

– Under avhøret torsdag ba jeg om en vurdering av å sikte klienten min. Da de kom tilbake fra politijuristen sa de at statusen som mistenkt ble opprettholdt. Jeg mener det er greiere å ha klare linjer; dersom de mener at de har skjellig grunn til mistanke, da burde de heller sikte han – så vet vi hva vi har å forholde oss til, sier Søndervik Johnson. Ifølge han tok Skare tungt på at saken i går ble kjent for allmennheten:

– Det jeg vet er at både han og kona har levd under et sterkt press i lang tid. Da vi fikk beskjed om at saken ville bli offentlig i løpet av dagen, tok han det tungt, ikke minst på grunn av befolkningen i Valle som har stått bak han hele tiden.

Det er ikke avtalt nye avhør i saken.

Arne Skare bor for tiden i en annen by, på ukjent adresse, sammen med familien sin.