VALLE: — Man vet jo ikke hvor reelle truslene er, og hvem som står bak. Det er det som sliter når man får sånne trusler, sier Skare til fvn.no.

Kniv i setet

Det var fredag morgen at sognepresten fikk sitt kanskje livs største sjokk. I nakkestøtten på passasjersiden i bilen hans var det stukket en sylskarp morakniv gjennom et bilde av Skare. Bildet stammer fra kirkebladet ”Vegleiaren”, skriver Setesdølen.

— Det var ingen hendelser i forkant av dette som skulle tilsi at noe slikt kunne hende. Vi hadde heller ikke hørt noen lyder på natta. Jeg oppdaget det først da jeg skulle rygge ut av gårdsplassen, og det er jo ikke noe sånt man ser etter når man setter seg inn i bilen, sier Skare.

Men fredagens episode er ikke første gang Skare er blitt truet på livet. I fjor høst fikk nemlig sognepresten to brev fra en ukjent person som ville ha ham vekk fra bygda.

Det ene brevet var festet med en kniv i veggen ved postkassen. Det andre var lagt i postkassa. Begge brevene inneholdt trusler og oppfordring om at Skare og familien måtte flytte fra Setesdal.

- Forvirret teologi

  • I begge brevene stod det at jeg ikke burde være prest i Valle, og at jeg bare måtte komme meg vekk. I beste fall dreier det seg om forvirret teologi, sier Skare.

De tre truslene er alle anmeldt, og politiet etterforsker sakene. Det er i tillegg innført ulike sikkerhetstiltak som skal ivareta Skare og familien hans. Presteboligen har blant annet fått utvidet alarmløsning, det er montert kameraer og kraftig belysning.

— Det er meget ubehagelig, særlig for familien min som opplever stor frykt. Familien trives svært godt med å bo i Valle, i tillegg trives jeg som prest her. Derfor er dette svært ødeleggende, sier sognepresten.

Skare sier både han og familien opplever at bygda slår ring om dem i den vanskelige tiden. Sognepresten går i disse dager ut i en planlagt pappaperm.

Stor støtte

  • Soknet er informert, og folk er vantro og i sjokk over det som har skjedd. Vi har en bra menighet som fungerer godt, og det er ingen ting som skulle tilsi at noe sånt skal forekomme. Jeg og familien har opplevd stor støtte fra lokalbefolkningen som har kommet både med blomster og støtteerklæringer. Jeg har også blitt godt ivaretatt av min arbeidsgiver, og politiet gjør så godt de kan for å finne ut av det, sier Skare.

— Hvem tror du står bak?

- Sykt menneske

  • Jeg tror det er et sykt menneske som har store problemer og trenger hjelp. Det beste som kan skje nå er at vedkommende blir oppdaget, og får hjelp før han eller hun gjør noe dumt, sier Skare.

Ifølge sognepresten har både folk i menigheten, lokalsamfunnet og politiet vridd hodet for å finne ut hvem som står bak. Men så langt har ikke det ført fram, og det har vært få tips i saken.

— Jeg har ikke noen fiender i Setesdal så langt jeg vet. Det har heller ikke vært noe kontroversielt rundt min person. Derfor forstår ingen det som skjer, sier Skare.