KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen var i går i kontakt med 22-åringen som smuglet 14 kongepytoner og ti leopard-gekkoer med danskeferja.

— Slangene er ufarlige, gekkoene kan man kose med som andre kjæledyr. Noen liker hunder, andre slanger, men i Norge skal merkelige regler ødelegge for oss som liker reptiler, forteller 22-åringen til Fædrelandsvennen.

Rogalendingen sier familien hans har det samme forhold til reptiler som folk flest, og han ønsker ikke at de skal vite om hans ”kriminelle tiltak”. Av den grunn ønsker han heller ikke å stå frem med navn.

— Det sier noe om hvor sykt land vi bor i når jeg mistet alle reptilene i tollen, men får beholde tarantellaen, den eneste skapningen jeg hadde med meg som faktisk kan være livstruende, skriver mannen i en SMS til Fædrelandsvennen.

22-åringen svarer ikke på spørsmål om han hadde planer om å selge reptilene videre. Til tollerne skal han ha sagt at han skulle ha dem selv. Han avviser også at dette er noe han har gjort tidligere.

— Tydeligvis var ikke nybegynnerflaksen min god nok siden jeg ble tatt, svarer 22-åringen, som har fortalt politiet at han kjøpte reptilene lovlig i Danmark.

Mannen ble løslatt i går, etter å ha blitt ilagt et forelegg på 12.500 kroner.

100.000 reptiler i Norge

Zoohandler-bransjen har anslått at det finnes cirka 100.000 reptiler i Norge. Stein Ivar Ramberg i Herpetologisk forening anslår at 99 prosent av disse holdes ulovlig. Ramberg tviler på at 22-årings forklaring om at han skulle ha dyrene selv.

— Han skal neppe ha 14 kongepytoner selv, jeg vil tro han hadde planer om å selge en del av dem videre. Men dette er ikke verdifulle arter. Jeg vil tro en leopardgekko koster noen hundrelapper, mens en kongepyton koster 1000-1500 kroner. Hvis du er ute etter å tjene penger, smugler du noe annet enn reptiler. Jeg vil tro mannen er genuint opptatt av disse dyrene, sier Ramberg.

Han forteller at både kongepyton og leopardgekko er lette arter å holde, og er blant reptilene Ramberg og hans forening mener bør være tillatt i Norge. Begge artene avles i Norge i stor skala.

Kan bli lovlige

Ramberg synes det er på høy tid å nyansere forbudet mot disse dyrene.

— Den offisielle begrunnelsen for denne loven er hensyn til dyrevelferd, det er sagt at dyrene ikke er egnet for norsk klima. Men hvis myndighetene mener dette for alvor, burde de også forbudt tropiske fugler og dyr som hamster. Reptiler bor som regel i lukkede terrarier, og kommer aldri i kontakt med norsk klima. Jeg tror den reelle begrunnelsen er at mange synes disse dyrene er ekle, sier Ramberg.

Seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, tviler på at reglene vil bli endret med det første. Mattilsynet har fått i oppdrag av Landbruks- og matdepartementet å vurdere om forbudet mot herptiler skal mykes opp.

— Jeg tviler på at vi får på plass noe neste år. Jeg vet heller ikke om dette vil bli tillatt, det er opp til Landbruks- og matdepartementet å avgjøre, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.