AGDER: 19 hytter av det enkle eller bortgjemte slaget ligger i disse dager ute til salgs på Finn. Felles for dem alle er at de koster under 500.000 kroner og ikke ligger ved turistmagnetene.

DEBATT: Hva vektlegger du i ei hytte?

– Vi har ikke mange slike hytter, men ser at de går brukbart når vi har dem ute for salg. Det er ikke kø, men det er alltid noen som har drøm om en hytte de kan stelle med som ikke koster for mye, sier Sigbjørn Dvergsnes, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 og leder for Sørlandets eiendomsmeglerforening.

(Les mer under bildet)

Trenger «oppshining»

Den billigste hytta som ligger ute i disse dager er den 45 kvadratmeter store hytta ”Solbakken” på Senum i Evje og Hornnes kommune. Prisantydningen er 330.000 kroner.

Megler Gro Lillian Netland Hulløen i Eiendomsmegler forteller dette om hytta:

– Det er en liten, enkel hytte som ligger på Senum. Den har jo soverom og et par soveplasser. Hytta trenger en «oppshining».

– Er det etterspørsel etter slike hytter?

– Det er litt etterspørsel på grunn av prisen, men folk er blitt mer kravstore, sier Netland Hulløen, som legger til at hytta har både strøm og vann.

(Les mer under bildet)

Viktig beliggenhet

De enkle hyttene hadde sin solskinnsperiode på 70— og 80-tallet, men kravene til luksus har endret seg. Beliggenhet er også blitt viktigere.

– Det som er typisk er at de ikke ligger hverken i høyfjellet eller ved kysten. Beltet mellom Åseral og Kristiansand er veldig typisk, sier Dvergsnes i eiendomsmeglerforeninga.

Den nest rimeligste hytta ligger på Røyseland i Hægebostad og har en prisantydning på 370.000 kroner og måler 50 kvadratmeter.

– Det er ei ganske enkel hytte som egentlig er et ombygd stokkehus, sier megler Odd T. Vatnedal i ABCenter. Hytta har strøm, men ikke innlagt vann.

Så langt har åtte interessenter meldt seg, men ingen har lagt inn bud. Hytta ble lagt ut for salg i slutten av september.

1,8 millioner i snitt

– Tar det lengre tid å selge de enkleste hyttene?

– Det trenger nødvendigvis ikke å ta mer tid, men det har med beliggenheten å gjøre. Hytta kan man jo gjøre noe med, sier Vatnedal.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at den gjennomsnittshytta i andre kvartal i år ble solgt for 1,64 millioner i Aust-Agder og 1,79 millioner i Vest-Agder.

DEBATT: Hva vektlegger du i ei hytte?