ARENDAL: — Jeg er først og fremst stolt og glad over å ha fått jobben, det blir en spennende utfordring, sier Morten Rød (46) til fvn.no.

Akkurat nå er Agderpostens styre samlet for å fatte det formelle vedtaket rundt ansettelsen, deretter vil Rød treffe de ansatte i redaksjonslokalene i sentrum av Arendal.

- Jeg ser fram til å komme til Agderposten og bli kjent med nye kolleger og komme inn i et hus som er både veldrevet og fullt av flinke folk, sier Rød.

- Hva slags ledertype får Agderposten i deg?

— Jeg synes det gir mening i å få til ting gjennom andre, og jeg tror jeg har en evne til å motivere folk til å jobbe sammen mot et felles mål. Dernest tror jeg at jeg er lyttende, og sist men ikke minst synes jeg det er personlig viktig å ha det gøy på jobben, sier Rød.

- Hvor godt kjenner du Aust-Agder?

— Jeg kjenner bare Agderposten, Arendal og Aust-Agder utenfra. Det jeg gleder meg til nå er å bli bedre kjent innenfra, og så vet jeg at Agderposten kjenner Aust-Agder veldig godt, så jeg ser fram til å lære mer om regionen.

- Begeistret

— Morten Rød har en veldig spennende og god og relevant bakgrunn, og den erfaringen han har på digitale medier er spennende og viktig for oss, sier administrerende direktør og sekretær i ansettelsesutvalget i Agderposten, Nils Kr. Gauslaa, til fvn.no.

— I tillegg har han en personlighet vi er begeistret for, legger han til.

Styreleder og eier i Agderposten, Willem Sijthoff, er svært fornøyd med valget av ny sjefredaktør:

- Vi er veldig godt fornøyd. Agderposten har fått en dyktig avismann i Morten Rød, ikke minst innehar han stor kunnskap om digital publisering, og vi tror han vil bli en god samarbeidspartner for selskapet, sier Sijthoff til fvn.no.

— I Morten Rød får vi en god og kunnskapsrik redaktør, dette er en avgjørelse vi er svært tilfreds med, sier redaksjonsklubbens representant i ansettelsesutvalget, Anne Gro Ballestad til fvn.no.

Digitalt fokus

Etter at tidligere sjefredaktør i Agderposten, Eivind Ljøstad, tiltrådte som sjefredaktør i Fædrelandsvennen, har Rød vært redaktør for digitale medier. Nå tar han med seg verdifull erfaring over fylkesgrensa og lover økt fokus på digital arena også i aust.

— Utfordringene er de samme for begge mediehus, det handler om å bremse en opplagsnedgang, samt å utvikle de rette tjenestene på digitale plattformer, sier Rød.

- Tror du det vil være mulig å tjene penger på nyheter på nett i overskuelig fremtid?

— Det er jo det store spørsmålet. Men det finnes en betalingsvilje hos folk, det er viktig å finne det innholdet folk har lyst til å betale for. Vi ser jo en sterk økning i nettbruk over mobiltelefon og lesebrett, så potensialet er der.

- En bauta

Når han fratrer sin stilling i Mediehuset Fædrelandsvennen er foreløpig ikke avklart, men overgangen skjer sannsynligvis før jul.

— Det blir vemodig å ta farvel med Fædrelandsvennen. Jeg har et hjerte for huset og alle gode kolleger, sier Rød.

Det samme sier hans nåværende sjef, Eivind Ljøstad:

- Jeg beklager sterkt at Morten slutter i Fædrelandsvennen, han har en sterk posisjon i avisen, og har bekledd mange ulike lederstillinger. Han er en bauta, sier Ljøstad.

Nå ønsker han sin kollega lykke til i Agderposten.

— De får en veldig flink avismann i hus, det er bare å takke Morten for alt han gjort i Fædrelandsvennen, sier han.

Hvordan går det med Fædrelandsvennen på nett nå som skipperen for digitalskuta tar med seg kompetansen sin austover?

— Vi kommer ikke til å miste noe av farten vår digitalt. Der har vi mye spennende på gang som leserne vil merke inn i 2011. Nå får vi muligheten til å få inn en ny ressurs, og arbeidet med å finne Mortens stedfortreder er allerede i gang, lover Ljøstad.

Bakgrunn

_Morten Rød har ledererfaring fra både VG og Aftenposten, i VG som nyhetssjef, og i sistnevnte avis både journalist, desksjef, reportasjeleder og utgavesjef for morgennummeret. Til Fædrelandsvennen ble Rød hentet tilbake i 2001, da han ble spurt om å lede den multimediale satsningen på tv, nett og radio.

I 2007 ble Rød konstituert nyhetsredaktør etter Finn Holmer-Hovens avgang, og var en av toppkandidatene til sjefredaktørstillingen i Fædrelandsvennen._