LINDESNES: — Nå hugger vi de første, nesten to måneder før jul, smiler Uwe. I juletrefeltet på Kåfjord startet huggingen av de første 700-800 juletrærne.

Nålene faller ikke

Nærmere 400 av dem havner i Tyskland. Sammen med trær fra andre juletrefelt så eksporterer vi nærmere 4000 juletrær dit, forklarer Uwe i firmaet Skogkonsult AS.

Til sammen disponerer firmaet 60-70 dekar med juletrær på områder i Kåfjord, Lyngdal og Kristiansand.

— Etter at vi har hugget for eksport, blir det trær for det norske markedet. Vi leverer store mengder trær til Oslo og Trondheim, forklarer juletredyrkeren. Og hvis du tror barnålene faller av før jul, så tar du feil. Uwe påstår at grana kan nesten stå til påske uten at nålene faller av.

Edelgran

Men da snakker vi ikke om norsk gran. Der faller jo nålene av med en gang. Nei, dette er edelgran som tåler å bli hugget så tidlig uten at det gjør noe.

Det er jo helt ideelt, all den tid det tyske markedet skal ha juletrærne klare til første søndag i advent, forklarer Uwe. Trærne han sender til sitt tidligere hjemland havner på store kjøpesentre.

Fem-seks mann skal i sving for å få hugget, kjørt ut av feltet og lastet opp for transport til Tyskland.

— Der er det helt vanlig å sette juletrær på balkongen eller ute i haven. Kravet til kvalitet og utseende på trærne er heller ikke like høy i Tyskland som i Norge, sier Uwe.

To millioner trær

Det selges mellom 1,5 og 1,6 millioner levende juletrær i Norge ifølge Norsk Gallup. I tillegg kommer rundt 400 000 juletrær som folk hugger i egen skog, eller som blir skaffet utenfor det vanlige salgsapparatet. Rundt ti prosent av juletrærne i norske hjem er av plast.

— Norge importerer en stor mengde juletrær fra Danmark, så vi har gode muligheter for å ta en større bit av markedet, mener Uwe.