ARENDAL: Det er mannskaper fra Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland som deltar i den omfattende øvelsen, som går under navnet ”Gjallarhorn”.

Scenarioet for øvelsen er en trussel fra det oppkonstruerte landet Havland. Dette landet skal ha kapasitet til å gjennomføre terroranslag i Norge, og derfor må HV-styrkene sikre viktige posisjoner.

Politiet deltar

I formiddag overtar HV-soldatenes innsatsstyrke, Varg, vaktholdet ved fylkeshuset i Aust-Agder fra politiets utrykningsenhet (UEH).

Videre har militærpolitiet opprettet base ved Hove-leir på Tromøy utenfor Arendal. Politistyrken består av 65 mannskaper.

Det er opprettet en land— og sjøbase i Eydehavn. I Vegårshei spiller mannskaper fra Holt HV-område banditter.

Berører flere kommuner

Også i Grimstad, Birkenes, Froland, Tvedestrand, Lillesand, og Lillesand og Hornnes vil det bli militæraktivitet under øvelsen.

Øvelsen varer fram til 5. november og ledes av oberst Rolf C. Wold. Generalinspektør for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, gjester øvelsen i dag.

Forsvaret melder om mulige trafikkproblemer i forbindelse med øvelsen. Årsaken er at det er satt en fartsgrense på 50 km/t i forbindelse med personelltransport med feltvogner.

Her er politi og soldater på plass ved fylkeshuset i Arendal. Foto: Hans Jacob Brekke. Foto: Hans Jacob Brekke