KRISTIANSAND: – Vi har fått meldinger om ungdom som modifiserer fyrverkeri. Det er eksplosiver og skal behandles med den respekten som må til. Slik som fyrverkeriet opprinnelig leveres er det avstemt i forhold til kruttmengde og utskyting. Modifisering av fyrverkeri er i verste fall livsfarlig, sier leder i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Fylt med svartkrutt

De største batteriene på markedet har mange gram svartkrutt. Samles krutt fra flere rør og antennes, kan skadene bli alvorlige.

– Noen åpner opp fyrverkeriet og tar ut kruttladningen. I batteriene er det todelte rør med en utskytningsladning og kjemikalier for å lage farger og smell. Når man tar dette ut av røret, så blir det ukontrollerbart. At foreldre kjøper sprengstoff til barna sine er galskap og mildt sagt uforsvarlig, mener Kalheim.

Advarer mot fikling

På Mjåvann i Songdalen holder landets største fyrverkeridistributør, Festival fyrverkeri, til. I ukene fremover sendes fyrverkeri ut til butikker landet over og sikkerhet er en viktig satsing. Firmaet har blant annet utarbeidet en plakat med sikkerhetsråd.

– Hvor stort problemet med å plukke fra hverandre fyrverkeri er, vet jeg ikke, men vi er bevisst og advarer. Foreldre kjøper gjerne et 25-skudds fyrverkeribatteri og ungdommene plukker disse fra hverandre på gutterommet. Da er det fare for eksplosjon, sier pyrotekniker og markedssjef, Arild Dyve.

Én gnist er nok

I fyrverkeribatteriene er det rør fylt med noen gram svartkrutt og kjemikalier. Rørene er forbundet med en hurtigbrennende lunte. Når disse antennes, smeller det svært fort. Den originalen antenningslunten på utsiden av produktet, er saktebrennende og sikrer at man rekker å fjerne seg et godt stykke før det smeller.

– Når fyrverkeriet er pakket på ordentlig måte er det beskyttet. Produktet er da stabilt, men når man åpner røret så skal ikke det mer enn en sigarettglo eller gnister til for at det skal eksplodere, sier Dyve.

Skader hvert år

Skader knyttet til fyrverkerifikling fører ikke alltid til brannutrykning, men Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) er kjent med problemstillingen.

– Dette er ting vi hører om hvert eneste år. Vi får rapporter om skadene fra legevakta, sier Jan Røilid, leder for forebyggende avdeling.

ADVARER: Pyrotekniker Arild Dyve i Festival Fyrverkeri advarer mot modifisering av fyrverkeri. FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen