ARENDAL/KRISTIANSAND: — Vi holder på med innkalling til intervjurunde nå. Deretter blir det ansettelsesmøte i tilsettingsrådet i begynnelsen av november, sier politistasjonssjef ved Arendal politistasjon, Jan Sverre Krogstad, til fvn.no.

Frigjøre politiressurser

Det var i slutten av januar i år at statssekretær i Justis- og politidepartementet, Astrid Aas-Hansen, på en pressekonferanse kunngjorde at Agder politidistrikt fikk 14 nye stillinger. Stillingene var en del av regjeringens krisepakke for å avlaste politiet med oppgaver som det ikke trengs politikompetanse for å utføre.

— De (stillingene, red. anm.) skal være klare fra 1. april, og tilsvarer halvparten av behovet frem mot 2020, sa Aas-Hansen den gangen.

Ni måneder senere skal det imidlertid besluttes hvem som får jobbene, men oppsigelsestid kan gjøre at flere av de nyansatte ikke er på jobb før på nyåret.

Gode søkertall

Søknadstall fra personalavdelingen i Agder politidistrikt viser at 61 personer søkte sju arrestforvarerstillinger i Kristiansand, 47 personer søkte stillingene som arrestforvarere i Arendal og 38 søkere vil ha jobben som transport- og fremstillings-koordinator.

De siste årene har Agder politidistrikt hatt store problemer med å få søkere til utlyste politistillinger. Jan Sverre Krogstad er imidlertid ikke overrasket over det store antallet søkere.

— Det er ikke politistillinger som er utlyst, så jeg er ikke overrasket. Vi har hatt bra med søkere på kontorstillinger før. Søkermassen ser bra ut, så vi får plukke etter beste evne, sier han.

Miste 20 stillinger

Samtidig med at politidistriktet ansetter 14 arrestforvarere, ble det i september gjort kjent at Agder politidistrikt står i fare for å måtte kvitte seg med 20 stillinger som følge av påkrevd innsparing. Dermed kan de nye stillingene i praksis få liten eller ingen betydning.

— Lønn er den eneste måten vi har å spare penger på. Dermed vil politistillinger eller sivile stillinger bli holdt ledige for å holde budsjettbalansen, sa hovedtillitsvalgt Ernst Olav Lunde i Politiets fellesforbund i Agder til fvn.no i august i år.

I februar ble alle politidistriktene i landet pålagt å kutte budsjettene for 2009 med 1,23 prosent. Dette utgjør 5,7 millioner kroner for politiet i Agder.

— De økonomiske rammene gjør at vi må vurdere omfanget av virksomheten vår. Totalt skal utgiftene reduseres med et beløp som tilsvarer cirka 20 stillinger i 2010, uttalte politimester Kirsten Lindeberg i august.