KRISTIANSAND/MANDAL: «Bilfri dag» er en del av «Europeisk mobilitetsuke» som allerede i dag er i gang i cirka 2000 europeiske byer og tettsteder. I Mandal og Kristiansand blir hovedmarkeringen lørdag.

I Mandal stenges Store Elvegate mellom Torjusheigate og Amaldus Nielsens for biltrafikk fra klokken 06 og 15. I Kristiansand blir seks kvartaler innenfor Henrik Wergelands gate, Festningsgata, Tollbodgata og til og med Markens gate stengt fra klokken 10 til 17. — Da skal vi fylle de stengte gatene med aktiviteter, sier miljørådgiver Sabrina Heerema-Agostino i Kristiansand kommune.

Allerede fra klokken 10 fredag blir det imidlertid ulovlig å parkere i dette området i Kristiansand.

Sykkelrebus og sykkelauksjon

Lørdag blir det flere gratis aktiviteter i begge byene. I Mandal blir det blant annet sykkelrebus med gratis utlån av sykler og konsert med Mandal amatørkorpsfestival. Se hele programmet her. I Kristiansand blir det blant annet konserter med ChiWahWah og Sound of Happiness, dukketeater med «Baldrian og Musa», konkurranser og sykkelauksjon. Se hele programmet her.

— Målet er at folk tenker mer på miljøvennlig mobilitet, at de tenker på andre måter av transport enn bil, sier Heerema-Augostino.

I fjor var det flere i Kristiansand som uttalte til Fædrelandsvennen at de ikke hadde merket noe til at det var «Bilfri dag». Likevel blir ikke flere gater enn i fjor stengt for biltrafikk. Se kart over hvilke gater som stenges her (avstengt område merket med gult).

— Akkurat nå er ikke målet å stenge så mye som mulig, men å skape et godt miljø innenfor det området som er stengt. Vi har samarbeid med bussen, og de skal fortsatt kjøre den dagen. Vi kan bare stenge andre deler enn der bussen kjører, sier miljørådgiveren.

Billigere buss

I Kristiansand blir det halv pris for voksne på bussbilletter på gule bybusser fra klokken 10-17. I Mandal blir det barnebillettpris for alle på Sørlandsruta innen kommunen.

Også i morgen, torsdag, blir det en markering i Kristiansand. Da blir det gratis utdeling av frukt og sykkelutstyr til syklister som sykler til byen ved sykkelbarometeret utenfor Slottet. I tillegg blir det gratis reparasjon av sykler fra klokken 07 til 17. «Jeg kjører grønt»-kampanjen som mange bedrifter i byen er med på, er også en del av «Europeisk mobilitetsuke». Den startet mandag. Deltakerne har forpliktet seg til å la bilen stå hjemme når de drar til jobb i én måned.