KRISTIANSAND: – Jeg har aldri hørt om noen som har hatt så mye gestaltterapi før, sier Therese Agathe Hübert.

Hübert driver som gestaltterapeut i Kristiansand, og er styreleder i Forening for Gestaltterapeuter (FGT), der også Erik Bisgaard var styremedlem. Hun er lærer ved Gestaltakademiet i Kristiansand og har siden 2016 også vært medeier av skolen, der Bisgaard tidligere tok siste del av studiet sitt.

Fædrelandsvennen har fortalt historien om kvinnen fra Sørlandet som flyttet til Spania for å få terapi og et behandlingsopplegg for sine psykiske lidelser hos Erik Bisgaard. Han har ikke lov til å behandle mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Kvinnen mener at hun fortsatt er like syk. I Spania satte hun seg i høy gjeld til gestaltterapeut Bisgaard etter flere enn 3000 terapitimer.

Les også: Plaget av angst ba kvinnen om hjelp på Facebook - svaret hun fikk ble kostbart

Supplement til behandling

Hübert forteller at de som gestaltterapeuter jobber under Lov om alternativ behandling.

– Slik jeg tolker loven, så kan jeg ikke behandle mennesker med alvorlige psykiske lidelser, annet enn i samarbeid med helsepersonell. Da vil det være som et supplement til behandlingen, sier styrelederen.

– Hva ser du på som alvorlige psykiske lidelser?

– Det vil jeg merke på mange måter. Det er stor forskjell på noen som vil gå i terapi og det å jobbe med sterke psykiske lidelser, sier Hübert.

– Hva tenker du da om å behandle noen han sier er suicidale?

– Det er forskjell på å tenke på selvmord og å faktisk planlegge det. Jeg ville ikke tatt ansvaret for en som planlegger selvmord, sier Hübert.

Les også: Terapeuten: - Hadde vi fortsatt så hadde hun kommet gjennom

Traumebehandling

Hübert sier det samme om å behandle alvorlige traumer, selv om traumer ikke er et ord de bruker i gestaltterapien.

– Jeg har stor tro på at vi kan være med på å endre mønstre. Jeg kan være et supplement, men ikke ta helsefaglig ansvar i slike tilfeller, sier hun.

Forening for Gestaltterapeuter har møter i lokalene til Gestaltakademiet på Lund i Kristiansand. Foto: Roald Ankersen

Overrasket over omfang

Hübert er nøktern i sine kommentarer, men blir overrasket når hun hører om omfanget av terapier Bisgaard har hatt med kvinnen som flyttet til Spania.

Bisgaard sier at han har hatt så mye som 3000 timer med terapi på tre år, et snitt på nesten tre timer om dagen.

– Det høres mye ut. Jeg er opplært til å ha cirka én time i uken. Da får både en selv og klienten tid til å bearbeide det man jobber med i timene, sier hun.

Bekymringsmelding

– Hva tenker du når du hører denne historien?

–Dette virker som utenfor det vi skal drive med, sier hun.

– Kan man si at også klienten har et ansvar?

– Ja, jeg tenker at også klienten kan ha et ansvar. Men jeg står ikke i en posisjon der jeg kan fordele ansvar i en sak som denne.

– Bisgaard sier at han ikke kunne avslutte terapien for da truet hun med selvmord.

– Jeg ville ikke selv fortsatt terapien i en slik situasjon. Da er det bedre å sende en bekymringsmelding til riktig instans, for eksempel et sykehus, sier hun.