KRISTIANSAND: — Vi traff godt med kalkingen av lakseelvene i mai i fjor, og det har mye å si for smoltens evne til å overleve overgangen fra ferskvann til saltvann, sier Svein Haugland, fiskeforvalter i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder.Han har håp om at mye av laksesmolten fra i fjor vender tilbake til elvene på Sørlandet i år.Takket være intensiv kalking i mange år og kultivering av fiskebestanden har laksefisket på Sørlandet hatt en fantastisk utvikling de siste årene.- Landsdelen har gått fra å være et sort hull på kartet til å bli en lakseregion som legges merke til, sier Haugland.Han forteller at det kalkes for mellom 13 og 14 millioner kroner hvert år i lakseelvene på Sørlandet.I fjor ble det tatt mer enn 20 tonn laks i de fem beste lakseelvene i landsdelen.Og det beste av alt: Alle de lakseførende elvene i landsdelen slipper til publikum. Kun et par elver har enkelte soner hvor grunneier ikke selger fiskekort. - Det er svært positivt at det selges fiskekort i alle de lakseførende elvene. Dessuten er fiskekort-salget blitt stadig bedre tilrettelagt, sier fiskeforvalter Svein Haugland til Fædrelandsvennen.Han mener prisnivået på fiskekort er fornuftig, slik at folk flest har råd til å prøve seg i elvene. I de beste elvene varierer prisene alt etter hvilken sone av elven du vil fiske i. De beste fiskeplassene koster mest. De beste elvene

Det er Mandalselva og Otra som er de desidert beste lakselvene målt i antall kilo fangst. Men fiskemengde er ikke eneste kriterium for å kunne kalles best.- Det er mange andre forhold som spiller inn. Hvor stor er laksen som tas, hvordan er naturen rundt elven, og hvordan er det å komme til på de forskjellige fiskeplassene. Alle disse forhold må telle med, sier Haugland.Stein Grønberg, fiskeentusiast og innehaver av fiskeutstyrsforretningen Grønberg Sport i Kristiansand, selger fiskekort til de aller fleste lakseelevene på Sørlandet. Prøvd dem har han også.- Jeg trives veldig godt i Mandalselva, men andre elver har andre kvaliteter. Audna og Lygna er to perler, sier han og legger til:- Vi kan jo snart begynne å yppe oss med lakseeldoradoer som Trøndelag. Det spesielle med Sørlandet er at alle lakseelvene finnes innenfor en kjøreavstand på en time eller to, sier Grønberg.Og grønberg mener Sørlandet har enda flere fortrinn som lakseregion.- Vi har mange elver å velge mellom, prisene er generelt lave, det er plass til alle, elvene er enkle å komme til, og man kan ta med familien på tur. Mark eller flue?

Grønberg sier det ikke lenger er noen overklassesport å drive med laskefiske. Utstyret behøver ikke å være i 10.000 kroners klassen for å lokke laksen på kroken.- Det holder lenge med en ganske vanlig sjøfiskestang med en sluk av typen møresild i enden av snøret. Det er den sluken som tar mest fisk i Otra akkurat nå, sier Grønberg.Laksefiske med mark kan også være svært effektivt, om du har den rette teknikken. Likevel tas de fleste laksene på Sørlandet på flue. Det har antakelig mest å gjøre med at det er den vanligste fiskemetoden.Hvordan årets laksesesong blir, våger han ikke å spå noe om. Men folk er uansett optimister, og det er køer av folk som skal kjøpe fiskekort og fiskeutstyr i butikken hans.- Været får mye å si for laksesesongen. For tørt og varmt sommervær er ikke bra. Vi vil ha litt nedbør og vann i elvene for å få laksen opp, sier Grønberg.