Soma kunne ikke sykle, så den tidligere proffsyklisten tok på seg oppgaven med å lære 11-åringen å sykle. - Jeg er litt usikker på hvor god læremester jeg var. Jeg tror nemlig ikke hun ble helt trygg på sykkelsetet, ler 58-åringen.
- Soma har fått et godt liv, en fin familie, og masse venner i barnebyen. Jeg tør ikke tenke på hvordan livet til flere av disse barna vill vært om ikke de hadde kommet hit, sier Dag Otto Lauritzen. Her spiller han og kona Ellen ball med en gjeng av barna i barnebyen.
Dag Otto besøkte barnehjemmet Soma bodde på før hun kom til barnebyen. Der bodde 50 jenter på to sovesaler med hengelåser på dørene, og det var ikke nok senger til at de kunne få en hver. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Dag Otto og kona Ellen bidrar til at 11 år gamle Soma Kumari får et bedre liv. Her er de sammen med Soma og hennes SOS-mamma Purnima.
I tillegg til barnebyene driver SOS også med familieprosjekter, hvor de hjelper fattige familier å komme på beina. En familie de besøkte hadde fått hjelp til å starte opp med å lage feiekoster av blader fra trærne som vokser der. Dag Otto fikk prøve seg i faget. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Når de kjørte rundt, la Dag Otto Lauritzen merke til at det var kvinnene som arbeidet, mens mennene gjerne satt og så på, forteller han. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Her er Dag Otto på besøk på skolen i SOS-barnebyen i Raipur. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

— Man blir kanskje fadder for å lette litt på samvittigheten, men nå vet jeg hvor uendelig mye det betyr å bidra, sier Dag Otto Lauritzen (58).

I forbindelse med TV2s Artistgalla førstkommende lørdag, reiste Dag Otto Lauritzen og kona Ellen i desember til Raipur i India for å møte sitt fadderbarn, 11 år gamle Soma Kumari. Det ble et sterkt møte med fattigdommens bistre realiteter.

— Det var rett og slett fantastisk å se at det lille bidraget vårt gjør en så stor forskjell for disse barna, sier han.

Den tidligere proffsyklisten fra Grimstad har vært fadder for SOS barnebyer siden 2012. I høst ble han spurt om han ville reise til India for å besøke fadderbarnet sitt. Filmen fra oppholdet blir vist under vårens Artistgalla på TV2 lørdag kveld, sammen med andre reportasjer fra SOS barnebyers arbeid i flere andre land.

— Når jeg og kona mi fikk muligheten til å oppleve dette, var vi aldri i tvil, sier han.

- Soma har fått et godt liv, en fin familie, og masse venner i barnebyen. Jeg tør ikke tenke på hvordan livet til flere av disse barna vill vært om ikke de hadde kommet hit, sier Dag Otto Lauritzen. Her spiller han og kona Ellen ball med en gjeng av barna i barnebyen.

Årets Artistgalla er til inntekt til SOS barnebyer, og skal vise hvor avgjørende god omsorg er for barns fremtid. «Hvis mitt barn hadde manglet meg», er temaet for vårens aksjon.

— En måte å bry seg om andres barn på er å bli fadder, sier Dag Otto, som under lørdagens direktesendte aksjon kommer til å sitte og ringe rundt til kjente og ukjente for å verve nye faddere.

Før de dro til Raipur i India i desember visste ikke Dag Otto og kona særlig mye om jenta på 11 år som var deres fadderbarn.

— Jeg visste bare at Soma hadde en tøff og vanskelig start på livet, men ingenting om omstendighetene rundt, derfor var det veldig godt å se at hun har det så bra nå, sier Dag Otto Lauritzen.

Funnet ved togskinnene

Fem år gammel ble den nå 11 år gamle Soma Kumari hentet inn av SOS barnebyer etter at hun som toåring ble funnet etterlatt alene på en togstasjon for å dø. Der ble hun funnet av det lokale politiet, og tatt med til et pikehjem, hvor hun bodde til hun var fem år.

— Da ble Soma og sju andre barn fra pikehjemmet flyttet over til SOS barnebyer i Raipur, og siden den gang har hun hatt et trygt hjem å vokse opp i, forteller Dag Otto Lauritzen.

Det var like før jul at den populære programlederen og kona Ellen reiste til India for å besøke fadderbarnet sitt.

— Det var veldig gripende og sterkt å høre historien hennes. Jeg tør ikke tenke på hva som ville skjedd hvis hun ikke hadde blitt funnet på den togstasjonen. Ikke minst var det veldig tøft å se forholdene hun bodde under tidligere på pikehjemmet hun først kom til, forteller Dag Otto.

Dag Otto besøkte barnehjemmet Soma bodde på før hun kom til barnebyen. Der bodde 50 jenter på to sovesaler med hengelåser på dørene, og det var ikke nok senger til at de kunne få en hver. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Han og kona besøkte dette pikehjemmet også. Der bodde Soma fra hun var to til fem år, sammen med 50 andre jenter i alderen to til 18 år. Jentene var fordelt på to sovesaler med piggtrådgjerder og hengelåser på dørene. Det var ikke nok sengeplass til alle, så sengene ble gjerne delt mellom både to og tre jenter. Ifølge Dag Otto var det verken leker eller aktiviteter jentene kunne være med på, så de var stort sett på rommene sine hele dagen.

Mangel på omsorg

— De som jobbet på pikehjemmet hevdet av jentene var evneveike, og de fikk derfor ikke gå på skole. Men tilstanden deres skyldes nok heller underernæring og mangel på omsorg og kjærlighet, mener han.

— Soma hadde nok ikke hatt noen mulighet til noe verdig liv om hun hadde blir værende på barnehjemmet. Nå kommer hun til å bli tatt vare på, og få god oppfølging resten av livet, sier han.

Dag Otto er trygg på at fadderbarnet deres vil få et godt liv nå. Hun har fått en ny familie og en trygg og omsorgsfull ny mamma.

— For å bli SOS-mamma for disse barna må man enten være enke eller singel, og barnløs. Purnima (37) som er mamma til Soma, har vært SOS-mor i sju år, og er mamma til ni barn mellom 9-16 år, forteller han.

I barnebyen har alle familiene hvert sitt hus. Barna har hver sine rom. De får både omsorg, oppfølging, utdannelse og masse kjærlighet.

— De kunne ikke fått det bedre enn dette. Det er utrolig hvor mange liv disse barnebyene redder. Her mangler ikke barna noen ting, sier Dag Otto.

Han håper flere barn vil få den samme muligheten som Soma har fått.

— Disse barna har trukket vinnerloddet, og jeg skulle så gjerne ønske at enda flere av oss skjønner viktigheten av å bidra, sier han.

I tillegg til barnebyene driver SOS også med familieprosjekter, hvor de hjelper fattige familier å komme på beina. En familie de besøkte hadde fått hjelp til å starte opp med å lage feiekoster av blader fra trærne som vokser der. Dag Otto fikk prøve seg i faget. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Under det ukelange oppholdet i India prøvde Dag Otto og Ellen i størst mulig grad å være med på det daglige livet til Soma og flere av de andre barna. De fikk se hvordan hun hadde det på skolen, hvordan hun bodde, og hva hun holdt på med på fritiden.

— Hun kunne ikke sykle, så som gammel syklist forsøkte jeg meg på litt opplæring. Men jeg usikker på om hun ble helt trygg på sykkelsetet, ler Lauritzen.

Sterk opplevelse

Dag Otto har reist mye, og har ved flere anledninger besøkt søsteren sin, som jobber som misjonær. Han var derfor litt forberedt på fattigdommen han skulle få se i India.

— Hele livet har jeg reist til mange forskjellige land, så jeg har sett slike forhold før. Men denne gangen ble jeg kjent med enkeltskjebner, og det var sterkt. Rett og slett en tårevåt opplevelse.

For Dag Otto er det vanskelig å trekke fram den ene tingen fra reisen som gjorde sterkest inntrykk. Det meste av det han opplevde har satt varige spor.

— Hele turen gjorde så sterkt inntrykk på meg. Da jeg spurte Soma om hun kunne huske noe fra barndommen, begynte tårene å trille på oss begge. Jeg skjønte at hun husket noe, men hun reiste seg opp og gikk litt bort for å samle seg, før hun kom tilbake for å trøste meg. Det var et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme, sier den populære programlederen

På barnehjemmet bor jenter i alderen to til atten år sammen, innestengt bak gitter. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Han føler han fikk se at det månedlige bidraget går til et fantastisk arbeid. At hjelpen kommer fram, og at den faktisk spiller en avgjørende rolle i barnas liv. Det var så godt å se, sier 58-åringen, som i dag er mest kjent som programleder fra diverse tv-programmer.

Han opplevde at SOS barnebyer er bedre enn han hadde forestilt seg og sier at han på forhånd ikke hadde trodd det skulle være så bra og gjennomført i barnebyen som det faktisk var.

— Jeg ble overrasket og glad over å se hvor bra de hadde det.

Det nytter

At fadderhjelpen nytter har Dag Otto også fått erfare fra helt annet hold. Vel hjemme i Norge igjen møtte han i jobbsammenheng en ung jente som var utvekslingsstudent i Norge. Hun hadde tidligere bodd i en SOS barneby.

— Hun var en ressurssterk ung jente som skulle utdanne seg til å bli lege. Hun fortalte selv at hun nok hadde lidd en helt annen skjebne dersom hun som foreldreløs ikke hadde kommet til en av barnebyene da hun var liten, forklarer han.

Opplevelsene i India får ofte Dag Otto til å tenke over hvor godt vi har det i Norge.

— Her sutrer alle over hvor fælt vi har det, men egentlig har vi det veldig, veldig bra. Denne reisen satte ting i perspektiv, sier han.