— Jeg har bodd her i 26 år, men jeg har aldri sett et slikt vær med så mye snø kombinert med slik mye vind. Det ligger mellom alt fra to til ti meter med snø her, sier ordfører i Bykle Jon Rolf Næss (Ap).

Fædrelandsvennen fikk tak i ham på telefon etter at han hadde brukt tre morgentimer på å måke snø.

Inngangsdøra gjensnødd

— Jeg måtte klatre ut av vinduet for å komme meg ut av mitt eget hus, og snøen sto vel en meter og sytti centimeter foran inngangsdøra. Alt dette har kommet i løpet av natta, for sist jeg var ute og måkte var klokka elleve i går kveld. Da sto det mellom halvannen og to meter der ute, sier ordføreren.

Han kan fortelle at alt skal ha gått bra med både folk og fe på Hovden gjennom stormdøgnet, og at det ikke er meldt om ulykker eller skader.

Bruker dagen

— Vi har vår egen beredskap med legevakt, og nå får vi åpnet veien ned til Valle om ikke så lenge. Jeg kan se at snøfresene går rundt i nabolaget her, og det er mulig å kjøre ned til sentrum, sier Næss.

Han regner med at befolkningen i bygda vil bruke mesteparten av søndagen på å grave hus, biler og veier ut av snøfonnene.

— Vinduene i huset mitt er ennå pakket med snø. Det er bare hvitt å se, sier han.

- Ganske kaotisk

Lørdag kveld ble riksveien stengt både nord og sør for Hovden, som dermed ble isolert. Først søndag formiddag ble riksveien mellom Hovden og Bykle åpnet for trafikk. Veien til Haukeli blir trolig stengt til mandag.

— Det var ganske kaotisk før vi stengte veien. Jeg har aldri opplevd så kraftig vind og snøføyke. Jeg tror du må ganske langt tilbake i tid da det var like ille, sier daglig leder i Hovden hytteservice, Jo Breivegen.

Søndag hadde Hovden hytteservice 15 mann i sving med brøyting.

— Vi jobber på spreng med å få åpnet sideveiene. Det går ikke så fort, noen steder er det jo to meter høye fonner, sier Breivegen.