Fem år gammel gutt omkom i ulykke i Vågsbygd

En fem år gammel gutt omkom tirsdag morgen etter å ha kommet i klem under en mobilkran.

Publisert:

Krimteknikere jobber her på ulykkesstedet ved Karuss. – En av teoriene vi jobber med er at krana har stått parkert, for så ha begynt å skli nedover gangstien, fortalte politiets innsatsleder Kjell Iveland. Foto: Tormod Flem Vegge

  • Christina Stenbek Østtveit
  • Tormod Flem Vegge
  • Torbjørn Witzøe
  • Kjetil Nygaard
  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over tre år gammel

KRISTIANSAND: Det opplyste Agder politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Sykehuset i Kristiansand melder at en fem år gammel gutt som var involvert i en ulykke i Vågsbygd i dag tidlig, er død som følge av skadene han pådro seg. Pårørende er varslet og tas hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Lars Hyberg.

Gutten og hans søster på tre år var involvert i ulykken. Jenta ble lettere skadet.

Les også

LES OGSÅ: Hjelpemannen forsøkte å dytte barna ut av gangveien da mobilkrana beveget seg nedover

Ble sendt til sykehus med livstruende skader

Ulykken skjedde ved Karuss i Vågsbygd tirsdag morgen.

– Det ser ut som en mobilkran har sklidd på det glatte føret, og kommet inn på gang- og sykkeleveien. Ett av de to barna måtte frigjøres, opplyste politiets innsatsleder Kjell Iveland.

Iveland bekreftet overfor Fædrelandsvennen at barna tilhører Karuss barnehage.

Operasjonsleder Lars Hyberg opplyser at gutten kom i klem under kjøretøyet. Han ble først sendt til sykehus med livstruende skader, men livet sto ikke til å redde.

– Kommunens kriseteam er varslet og bistår både pårørende og barnehagen. Det er flere barn som har vært vitne til hendelsen, sier Hyberg.

Nødetatene var raskt på plass ved Karuss tirsdag morgen. Foto: Tormod Flem Vegge

Politiet opplyser at det rutinemessig ble tatt blodprøve av kranbilføreren, samt at det er besluttet beslag av førerkortet.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om årsaksforholdet. Saken blir etterforsket videre ved Vågsbygd politistasjon.

Ulykken ble meldt klokka 08.10, tirsdag morgen. Mobilkranen som skled var på stedet i forbindelse med byggearbeid på Karuss skole.

– To av våre ansatte var på stedet. De tas hånd om av vår HMS-avdeling, sier daglig leder Håvard Jahren i Nordic Crane Sør, som eier mobilkrana.

Han opplyser at de ansatte er sendt til sykehus for en helsesjekk og samtale.

Skulle kjøre langs gangstien

Mobilkrana var på vei til Karuss skole i forbindelse med ombyggingen som skal gi skolen nytt ventilasjonssystem og et oppdatert varme- og styringssystem. Byggherre i prosjektet er Kristiansand Eiendom.

– Mobilkranen skulle opp til skolen, og planen var å kjøre langs gang- og sykkelstien. Man kommer ikke opp dit på noen annen måte, opplyser virksomhetsleder Hans-Christian Gram i Kristiansand Eiendom.

Gram ønsker ikke å si noe om hva mobilkrana skulle brukes til, og viser til at ulykken skal granskes av Arbeidstilsynet.

Hovedentreprenøren i ombyggingsprosjektet er HSH Entreprenør. Fædrelandsvennen har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med prosjektlederen i HSH.

Ulykken skjedde like ved Karuss skole like før skolestart. Karuss barnehage ligger like ved. Rektor ved Karuss skole bekreftet at det ikke var barn ved skolen som er involvert.

– Vi har informert foresatte og elever om at det ikke er noen av våre elever som er involvert i ulykken. I forbindelse med hendelsen hadde vi voksne ute som geleidet barna inn på skolen. Det har gått ut SMS-varsling om det som har skjedd, sa rektor Hege Ose.

Politiet har bekreftet at barna, som var involvert i ulykken, tilhører Karuss barnehage. Foto: Torbjørn Witzøe

Krimteknikere på stedet

Flere ambulanser, politi og brannvesen var raskt på stedet. Luftambulansen ble også sendt ut.

Politiet sperret av området der ulykken skjedde. Krimteknikere var tidlig på stedet og foretok sine undersøkelser.

– En av teoriene vi jobber med er at krana har stått parkert, for så ha begynt å skli nedover gangstien, sier politiets innsatsleder Kjell Iveland.

Statens vegvesens ulykkesgruppe bistår politiet på stedet.

Klokka 13.00 dro en bergingsbil krana opp igjen, og den kjørte bort for egen maskin.

– Vi håper å få gjennomført en friksjonstest, for å sjekke hvor glatt det er på stedet, sa krimtekniker Gunnstein Kallhovd til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Friksjonstesten ble gjennomført like før klokken 13. Etter det ble de krimtekniske undersøkelsene avsluttet, og politisperringene opphevet.

Veivesenet testet friksjonen i bakken med denne tilhengeren. Foto: Torbjørn Witzøe

Kriseteam bistår

Kommunens kriseteam ble raskt sendt ut etter ulykken.

– Kommunens beredskapsplan ble iverksatt, og kriseteam ble raskt sendt til barnehagen for å bistå og støtte de involverte. Noen elever ved skolen var vitne til ulykken, og disse blir også fulgt opp. Vi er beredt til å støtte med alle ressurser, sa fungerende oppvekstdirektør Svein Tore Kvernes i Kristiansand kommune.

Karuss barnehage opplyser at de har kalt inn ekstra bemanning for å opprettholde normal drift. Kriseteamet er på plass i barnehagen tirsdag formiddag.

Både krimteknikere og Statens vegvesens ulykkesgruppe var på stedet. Her undersøker de mobilkrana. Foto: Torbjørn Witzøe

En gutt døde etter ulykken ved Karuss skole. Kriminalteknikere jobber på stedet. Foto: Tormod Flem Vegge

Politiet sperret av området der ulykken skjedde. Foto: Tormod Flem Vegge

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Christina Stenbek Østtveit christina.osttveit@fvn.no
Torbjørn Witzøe torbjorn.witzoe@fvn.no
Kjetil Nygaard kjetil.nygaard@fvn.no
Erlend Olsbu erlend.olsbu@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand
  2. Trafikkulykker