VENNESLA: — Jeg har inntrykk av at det er mange unge par fra Kristiansand på visningene her oppe, og stadig flere oppdager at det ikke er noe lengre fra byen til Vennesla enn det er til Vågsbygd eller Hånes. Og det er fortsatt en god del billigere her enn i Kristiansand, sier megler Mariann Thomassen ved Plussmegleren i Vennesla.

— Det er de unge som har det spesielt tøft i boligmarkedet nå, så det er fornuftig at de ser utover kommunegrensene, sier hun.

Og inntrykket hennes bekreftes av ferske tall om flyttemønsteret i Kristiansand og omegn for i fjor.

Flyttetallene for 2011 i Knutepunkt Sørlandet viser klart at Vennesla er den foretrukne kommunen å flytte til av kristiansanderne som krysser kommunegrensen. Aldri før har så mange flyttet fra sørlandshovedstaden til Vennesla som nå.

— Statistikken her går tilbake til 2005, men det er lite trolig at flere har flyttet til Vennesla tidligere, sier Per Gunnar Uberg, rådgiver plan og analyse i by - og samfunnsenheten i Kristiansand kommune.

Sterk trend

I fjor flyttet 342 fra Kristiansand til Vennesla, mens 238 flyttet motsatt vei. Det gir en netto økning til Vennesla på 104 innflyttere, som er mest av alle kommunene rundt Kristiansand. Og tilstrømmingen har aldri vært høyere en nå: Med 445 innflyttere fra de andre seks kommunene til sammen har Vennesla også flest brutto innflyttere i knutepunktet, kun slått av Kristiansand. Men Vennesla er i sterkest netto vekst med 136 innbyggere i pluss.

Slik var det også i 2010 og 2009, men trenden har aldri vært sterkere. Og det er spesielt én gruppe som dominerer statistikken: Fra 2006 til 2011 viser den i snitt årlige nettotilflyttingen til Vennesla at unge småbarnsforeldre i etableringsfasen dominerer bildet.

Av snittet på 58 netto årlige innflyttere i denne perioden, er det 36 som er i aldersgruppen 25–34, mens elleve er i aldersgruppen 0-4. Sammen utgjør disse over 80 prosent av dem som flytter opp fra Kristiansand.

— Ser man på aldersgruppen så ser man en åpenbar småbarnsforeldreprofil fra Kristiansand til Vennesla. Det er hovedsakelig unge par med barn som har valgt å flytte opp, sier Per Gunnar Uberg.

Dyrt i Kristiansand

I fjor alene var også den trenden klar. Av et netto innflyttertall på 104 var i underkant av 80 prosent i aldersgruppen 0–9 og 25–34. Høye priser i Kristiansand trekkes frem som en forklaring på den stadige utflyttingen hos denne gruppa.

— Knutepunktet Sørlandet utgjør et felles boligmarked, og det er mulig å prise seg ut av det markedet. Så utbygging i Kristiansand hindrer ikke at boligkjøpere presses utover, for eksempel til Vennesla, der prisene er langt lavere. Boligmarkedet utgjør en stor kake som skal deles, og folk tenker i stadig større grad utover kommunegrensen når de skal etablere seg, sier Uberg.

— Tidligere var Kristiansand en netto importør av mennesker i knutepunktet, men kommunen har i de siste seks årene vært en netto eksportør, sier han.

Uberg mener boligmarkedet nå kan komme til å justere seg ettersom flere og flere flytter ut av byen.

— Hvis man nå begynner å posisjonere seg med lavere priser i byen, så kan det bli mindre press på boligene for eksempel i Vennesla.

Stortrives i Øvrebø

Småbarnsforeldrene Øyvind (28) og Torunn Sørheim (26) fra Kristiansand tok steget og flyttet til Øvrebø. De har ikke angret et sekund.

— Her har vi det helt strålende. Vi fikk en stor og billig tomt, og har bygget eget hus med mye uteplass og hage. Det er helt topp, sier Øyvind Sørheim, som sammen med kona Torunn i fjor flyttet inn i sitt selvbygde hus på Slettebrotan.

Nybyggerfeltet, som har blitt bygd ut med ulike boliger de siste årene, ligger like før Skarpengland på riksvei 9. Her kjøpte paret en råtomt for 400 000 kroner i 2010, og et svangerskap senere var huset bygd. Nå har de også lille Othilie (3 mnd.) sammen.

— Først tenkte vi at det var veldig langt ut på landet, og ikke akkurat det vi tenkte oss. Men det er jo faktisk bare 20 minutter til byen, og broren til Øyvind hadde bygd hus like i nærheten og var veldig positiv. Vi fikk bygge slik vi selv ville ha det, og det er et koselig område med mange gode naboer i samme situasjon som oss selv, sier Torunn Sørheim.

Selv jobber hun på en barnehage i Kristiansand, og bruker 25 minutter dit. Øyvind jobber i kvadraturen.

— Vi så første på boliger i byen, men vi fant ut at vi fikk mye mer for pengene her oppe. Vi gjorde mye selv da vi bygde, og fikk god hjelp av broren til Øyvind, som er byggmester, sier hun.

Øyvind Sørheim er fra Strai, og hadde selv litt kvaler med å flytte lenger inn i landet.

— Jeg hadde aldri tenkt tanken bare for noen år siden, men jeg så jo hvor fint broren min fikk det her. Og det er masse småbarnefamilier som har flyttet hit, så det blir et stort kull på skolen når den tiden kommer, sier han.

- Sparer en million på enebolig

Mariann Thomassen hos Plussmegleren står blant annet for salget av tomter på Smååsane ovenfor Moseidmoen i Vennesla, og forteller at råtomter der koster mellom 800 000 kroner og 1,6 millioner kroner. Som en sammenligning kan du finne råtomter for 5 millioner på Dvergsnes i Kristiansand. Men også på eneboliger kan man gjøre et kupp hvis man er villig til å flytte.

— Jeg solgte nettopp en enebolig fra 2000 på rundt 200 m2 på Lomtjønn i Vennesla for 3,5 millioner. En tilsvarende bolig i Kristiansand, for eksempel på Odderhei, kommer nok lett opp i 4,5 millioner. Da er det en million spart på å flytte til Vennesla, sier hun.

Exbo-megler Asbjørn Svaland mener at mange flere av tomtene og boligene i kommunen går til kristiansandere enn bare for tre, fire år siden.

— På Slettebrotan er det mange nyetablerte småbarnsfamilier som har trukket nordover, da det blir for dyrt for dem for eksempel på Justneshalvøya. Her oppe får man en helt annen pris, større tomt og mer for pengene, sier han.

Det er Søgne-firmaet Hellvik Hus som driver mesteparten av den storstilte utbygging på Smååsane, ovenfor Moseidmoen i Vennesla.

— Inntrykket vårt er helt klart at flere familier fra Kristiansand flytter oppover, men det er også utflyttede venndøler og par der en har en tilknytning til Vennesla, sier salgssjef Arne Sunde.

— Det er klart at prisnivået spiller inn, og avstanden til Kristiansand er jo liten. Du kjører rett inn uten kø, sier han.