KRISTIANSAND: — Hvis kongen blir ambassadør for alarmtelefonen, innebærer det at han bruker de anledningene han har til å informere barn og unge om tilbudet vårt, sier Monica Brunner, leder for Alarmtelefonen for barn og unge, som har hovedbase i Kristiansand. Tjenesten ble etablert i 2009. ## Sendte brev

Ambassadør? Kong Harald V ønskes som ambassadør for Alarmtelefonen. Foto: Varfjell, Fredrik

Før jul i fjor sendte Brunner et brev til Hans Majestet Kongen, med spørsmål om at en eller flere personer fra kongehuset kunne tenke seg å bidra til å gjøre Alarmtelefonen kjent.— Vi ønsker kongen som ambassadør for alarmtelefonen. Vi tror han kan gjøre en god jobb, fordi han er på mange arenaer der barn og unge oppholder seg. Dette er et viktig telefonnummer å kjenne til, for dem som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt, sier hun.

Kongen har ennå ikke svart på denne henvendelsen.

Ba Mette-Marit twitre

Sylvia Obuchowicz, medarbeider ved Alarmtelefonen, forteller at ansatte fra Alarmtelefonen i sommer dro på sykkeltur fra Lindesnes til Nordkapp. Stine Sofies Stiftelse sto bak initiativet, som hadde til hensikt å sette fokus på vold og omsorgssvikt i hjemmet.

— Vi fikk publisitet om sykkelturen og Alarmtelefonen gjennom ulike lokalaviser underveis. Det ble også sendt en forespørsel til Mette-Marit, for å spørre om hun kunne twitre om turen, men kongehuset opplyste senere at mailen kom for sent, sier Obuchowicz, som forteller at kongehuset har opplyst at de stiller seg positivt til en ny henvendelse fra Alarmtelefonen.

— Vi vil henvende oss på nytt til kongen, med spørsmål om han vil bli ambassadør. Greia er at vi trenger oppmerksomhet rundt nummeret vårt, 116 111, påpeker Brunner.

Kongelig reklameplakat

— Hva ønsker dere konkret at kongen skal gjøre hvis han blir ambassadør?

— Han kan ved passende anledninger informere barn og unge om nummeret. Han kan for eksempel si: "Dette er et nødnummer som kan være til hjelp for barn", sier Brunner.

— Kanskje kongen kunne gått med t-skjorte med telefonnummeret på?

— Det hadde vært drømmen, ler Obuchowicz.

- Hjertelig velkomne

Hoff-talsmann: Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved hoffet. Foto: Junge, Heiko

— På bakgrunn av de svarene Alarmtelefonen har fått fra oss, er de hjertelig velkomne til å sende en ny henvendelse, uttaler Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det Kongelig Hoff, til Fædrelandsvennen.

Rekrutterer ordførere

For rundt ett år siden fikk alle ordførere i landet spørsmål om de kunne gjøre alarmtelefonen kjent i kommunen deres. Rundt 150 ordførere har underskrevet på at de ønsker å bli ambassadører for Alarmtelefonen.

— Vi mangler fremdeles en del ordfører-ambassadører, påpeker Brunner.

Alarmtelefonen får rundt 800-900 henvendelser i måneden, mellom 20 og 30 henvendelser daglig.

— Det blir en økning i antall henvendelser når nummeret vårt blir synlig i media. Vi må kontinuerlig jobbe for å informere om det, sier Brunner.

— Vårt mål er at elle barn og unge skal kjenne til telefonnummeret og vite hva det står for, understreker Obuchowicz.