VIL STOPPE PLANER: Beboere rundt Hånes senter er negative til de nye utbyggingsplanene som innebærer flere boliger i tilknytning til Hånes senter. Fra venstre: Bjørn Olav Skotnes, leder for Havreveien vel, Tor Hultmann, Christer Linder, representant for Grovika vel, og Helge Dyrholm. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Vi frykter tap av utsikt, støy og mer biltrafikk, sier Bjørn Olav Skotnes, leder for Havreveien vel.

Fredag ettermiddag ble det kalt inn til informasjonsmøte på Hånes senter i Kristiansand. Arkitekt Reinhard Kropf, fra Arkitektfirmaet Helen og Hard, var hentet inn fra Stavanger for å informere om planene om et nytt Hånes senter med boligdel, på oppdrag fra sentereieren.

Han la fram tidlige skisser av utbyggingsplanene. Hensikten var å motta innspill fra publikum. Planene er foreløpig lite konkrete i forhold til areal og høyde på bygningsmassen.

— Vi vil skape et trivelig møtested for hele Hånes, både for beboerne og for dem som bruker senteret. Intensjonen er å skape et uteområde i sentrum, som er omgitt av butikker og boliger, fortalte Kropf.

VIL BYGGE UT: Sameiet for Hånes senter ønsker å bygge ut Hånes senter. Det ukjent hvor hva utbyggingen er estimert til å koste. Foto: Tormod Flem Vegge

Amper stemning

Temperaturen blant de rundt 40 fremmøtte var høy, og kritikken haglet mens arkitekten presenterte skisser av utbyggingsplanene. Det ble blant annet presentert en modell som viste hvordan utbyggeren forsøkte å ta hensyn til at beboerne skulle miste minst mulig utsikt fra boligene sine. Presentasjonen vakte sterke følelser, høylytte sukk og stønn og verbale utbrudd fra enkelte:

— Makkverk!

— Du lyver så det renner!

— Dette er bare tull!

- Frykter at utsikten blir borte

Beboerne frykter at høyden på boligdelen av senteret vil skygge for havutsikten og sola. Arkitekten antydet at utbyggingen i verste fall ville føre til at beboere i Havreveien vil kunne miste 50 prosent av utsikten.

— Vi kjøpte boligen vår på grunn av utsikten. Nå kan hele utsikten over Tofdalsfjorden ryke. Ved salg av boligen, kan dette medføre et tap på en halv million kroner, mener Helge Dyrholm, som bor Havreveien.

Christer Linder er medlem av Grovika vel. Han frykter at det nye senteret vil skygge for sola.

— Vi risikerer å miste sola midt på dagen siden Grovika ligger såpass lavt som det ligger, sier han.

- Trenger ikke flere boliger

Bjørn Olav Skotnes sier at de fleste i området kjøpte sine boliger på grunn av at arealene ved Hånes senter var regulert for nærings- og småindustri, og at disse arealene ikke skulle fortettes med boliger.

— Jeg reagerer på at det skal bygges så mange boliger. Vi har blitt forespeilt at det skal bygges mellom 160 og 180 nye leiligheter, men dette er usikre tall, sier Tor Hultmann.

— Det er positivt at det bygges et nytt senter, men det er ikke behov for flere boliger på Hånes. Det er mange ledige boliger i bydelen, både på Lauvåsen, på Hånes panorama og på Hånestoppen. Tomta ved senteret bør brukes til offentlige formål, for eksempel et bydelshus, tilføyer Helge Dyrholm.

Bjørn Olav Skotnes oppsummerer beboernes mål:

— Samtlige beboere som berøres av utbyggingen, er negative til planene. Vi krever ny behandling av reguleringsplanene fra kommunen og en konsekvensutredning. I tillegg krever vi at det blir en byggehøyde på maksimalt to etasjer. Vårt hovedmål å stoppe dette prosjektet, sier han.

Forstår reaksjonene

— Jeg har forståelse for at beboerne reagerer. De blir jo berørt av planene. Formålet i dag var å få fram synspunktene deres.

Det sier Geir Gjermundnes, formann i sameiet for Hånes senter. Sameiet eier både senteret og tomta som blant annet rommer en parkeringsplass. Han sier at eierne nå ønsker fornyelse av området.

— Vi ønsker en fortetting av området, noe også kommunen er positive til, sier han.

— Hvor stort blir senteret?

— Det er altfor tidlig å si noe om hvor stort senteret blir, sier Gjermundnes.

— Hva med høydene, som naboene er opptatt av?

— Vi har laget noen skisser som vi har spilt inn til kommunen, men vi ønsker ikke si noe om høyder foreløpig.

— Har naboene blitt forespeilt høydene?

— Per i dag har vi ikke definert noen høyder, sier Gjermundnes.