KRISTIANSAND: — Jeg fikk hakeslepp da tannlegen kom med prisoverslaget på 77.000 kroner, sier Aas.

Hun og hennes tannlege Susanne Hou Pedersen ønsker å advare sørlendinger på tannlegereise til utlandet mot faren for overbehandling. EUs regler for fri flyt av varer og tjenester har gjort at mange nordmenn reiser til Ungarn, Polen, Russland og andre østblokkland der det ofte kan være langt billigere å fikse tennene.

Aas hadde vært nysgjerrig på tannbehandling i utlandet en stund, og hadde lest og hørt mye om det. Hun ante at to av tennene hennes kanskje kunne trenge en overhaling, og ville sjekke hva det ville koste.

Tannreiser

Via et renommert formidlingsselskap for tannleger i utlandet bestilte hun tur til Budapest, og tok likegodt med seg både mann, søster og svoger.

— Jeg skal innrømme at vi benyttet oss av den subsidierte turen med hotell og fly også for å få oss en ferietur, sier Aas.

Hun kom til tannlegekontoret, som bar preg av profesjonell kvalitet. Det var rent og ryddig, og i resepsjonen var det til og med et menneske som kunne norsk. På hotellet traff hun flere som hadde reist både en og flere ganger til Budapest for å få fikset tennene.

— Tannlegen var også åpenbart dyktig, han undersøkte tennene mine grundig. Og sa han ville legge fram et skriftlig tilbud til meg, sier Aas.

18 kroner

Hun holdt på å ramle av tannlegestolen da tilbudet kom. Han ville sette inn 18 kroner, inklusive på visdomstennene.

— Selv om jeg er 56 år og nok forstår at tennene slites litt etter hvert, ante jeg ikke at det sto så dårlig til, sier Aas litt spøkefullt.

Hun forteller at tannlegen argumenterte veldig sterkt for at en slik operasjon ville gi henne "det perfekte bittet". Men Aas mener hun har klart å bite fra seg, og vel så det, fram til nå og hadde ikke særlig tro på at det var nødvendig.

Takket nei

Så Aas ba om betenkningstid på tilbudet, og etter et døgn takket hun nei til behandlingen. Tannlegen aksepterte dette uten noen som helst innvendinger, og igjen opplevde Aas at hun ble tatt på alvor.

Vel hjemme kom hun seg til sin faste tannlege, Hou Pedersen, som knapt trodde sine egne ører da hun hørte Aas' historie.

— Dette er et forsøk på en fullstendig unødvendig overbehandling, sier tannlegen.

Hun sjekket tennene til Aas og fant at en fylling måtte fikses, så inklusive den og undersøkelsen kom behandlingen på 2000 kroner. Hou Pedersen så også at en av tennene kunne påsettes en krone, uten at det var strengt nødvendig. Det ville i så fall kostet 5500 kroner i tillegg.

Visdomstennene

— Man legger ikke kroner på visdomstennene hvis man har fullt tannsett. I de aller, aller fleste tilfeller legger man en fylling eller så trekker man visdomstennene dersom det blir hull eller andre skader, sier tannlege Hou Pedersen.

Aas snakket med flere av tannlegeturistene på hotellet, som hadde en følelse av at de kanskje var blitt utsatt for mer behandling enn strengt nødvendig var.

— Følte du deg lurt?

— Jeg følte de fryktelig gjerne ville ha penger av meg, men jeg føler meg ikke lurt, sier hun.