LILLESAND: — Jo da, det er flotte lokaler her. Og en fantastisk beliggenhet, sier Mary-Ann Tvetenstrand. Som opprinnelig er fra Porsgrunn, men nå har bodd i Lillesand i 20 år.

Fredag er startdagen for det som vel må sies å være det første helårsgalleriet i Lillesand. For Galleri 1 har intensjoner om å holde dørene åpne året rundt, tre dager om vinteren og seks om sommeren. Og det hele starter like godt opp med galleridriverens egne bilder, blyanttegninger og oljemalerier.

— Jeg er veldig figurativ, men ikke naturalistisk i min kunst, sier Mary-Ann som synes det er vanskelig å snakke om sine egne bilder. Folk kan heller komme og se selv!

Gude var gjest

Huset skal være bygget omkring 1810, midt under Napoleonskriger og kapertid. Etter hvert ble huset sorenskrivergård, og far til Hans Gude skal ha vært den første i rekken av kongens embedsmenn.

Det sies at maleren, som blant annet sto bak "Brudeferden i Hardanger" sammen med sin kollega Tidemand, skal ha besøkt sin far her flere ganger og blitt inspirert til bilder av sørlandsk skjærgård. Slett ikke noe dumt sted for et galleri, med andre ord.

Det blir forresten ikke bare galleri. For i ett av rommene bakenfor skal Mary-Ann Tvetenstrand ha sitt atelier. Tidligere har hun hatt atelier i "murdelen" på gamle Møglestu. Mary-Ann er opprinnelig utdannet typograf og har to års malerutdannelse hos Keith Gavigan. Hun har bachelor i kunst og håndverk fra UiA og fordypning i bilde fra Høyskolen i Telemark. Nå holder hun på med praktisk-pedagogisk utdanning.

— Det kommer til å bli både separat- og kollektivutstillinger framover. Nå skal jeg ha mine egne bilder først i tre uker, så kommer en sommerutstilling, sier en optimistisk Mary-Ann Tvetenstrand.