MANDAL: — For oss i fiskebransjen er den første makrellfangsten årets sikreste vårtegn, fastslår Espen Pedersen i Mandal fiskarlag.

I 10-tiden fredag formiddag fikk fiskemottaket på Gismerøya i Mandal inn rundt 100 kilo makrell, tatt opp med garn fra Nordsjøen av fiskere på de to båtene Skogsøyjenta og Brattholm. Førstnevnte sto for den største fangsten, på rundt 70 kilo.

Mer makrell med dorg

FORNØYD: Tor Gustav Ubostad, som jobber ved fiskemottaket på Gismerøya i Mandal, viser fram noe av makrellen som ble levert inn av fiskere fredag morgen. Foto: Camilla Danielsen

— Sammenlignet med hvor mye fiskerne kan dra opp på en enkelttur om sommeren, når de fisker med dorg, er denne fangsten rimelig liten. Men det er alltid spesielt med årets første makrellfangst, og jeg håper vi får inn mye mer utover når det blir varmere i sjøen, sier Pedersen.Han forteller at makrellen ble tatt opp rundt 35 nautiske mil sørvest for Mandal. Pedersen legger til at en tilsvarende fangst ble sikret av båten Sjøsprøyt tidligere i uka, og levert inn til Båly fiskemottak i Spangereid.

Tidligere i fjor

— Normalt får vi inn den første makrellen rundt 20. april. I fjor var det tidligere, 12. april husker jeg. Det er temperaturen i sjøen som er avgjørende, påpeker Pedersen.

Fisken er allerede levert fra mottaket til fiskebutikker og cateringservice i Mandal sentrum. Pedersen er usikker på utsalgsprisen i butikk, men røper at markedsprisen som fiskerne får for fangsten normalt ligger på rundt 30 kroner kiloen. For åpningsfangsten har han imidlertid betalt 45 kroner kiloen.

Dumpet prisen

— Jeg håper på en stabilt god innlevering fremover. Tidlig i fjor fikk vi inn noen kjempestore leveranser, og da ble makrellen vanskelig å omsette. Det endte med at vi måtte selge en del for dårlig pris til Sverige, forteller Pedersen