KRISTIANSAND: — Jeg har hatt veldig mange besøk her etter åtte år i utdanningskomiteen, og jeg er imponert over det UiA har fått til. Da jeg var her sist var UiA bare en høyskole, og campus i Grimstad var bare en tanke, sier Søreide til Fædrelandsvennen etter sin tale.

Hun er i dag leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomitè, og ble møtt av et stappfult campus Kristiansand badet i sol mandag morgen. 3500 nye studenter var spent møtt opp. I sin tale til studentene minnet Høyre-politikeren om å ikke ta de små tingene for gitt.

— Det er lett i Norge å ta for gitt det man i andre land kan bli drept for, som for eksempel det å kunne stemme ved valg. Det trenger nok mange en påminnelse om, sier hun.

Høyre-politikeren som tidligere har sittet åtte år i Stortingets Kirke-, utdannings, og forskningskomitè, sier hun selv har hatt stort utnytte av sin egen studietid.

— Jeg husker ikke alt, men man lærer å tenke kritisk og det å være systematisk. Det er uvurderlig læring, sier hun.

Rektor ved UiA Torun Lauvdal var strålende fornøyd med å være i gang med skoleåret.

— Man går og gleder seg hele sommeren. Vi jobber mye når det ikke er studenter her også, men det er jo mest gøy når de er her. Ingen studenter, intet universitet, sier Lauvdal.

Sammen med Eriksen Søreide måtte hun bare pakke sakene og reise videre til Grimstad, hvor også studentene der skulle få en ordentlig åpning på studieåret 2013-2014. Studentene i Kristiansand fikk likevel med seg to råd for studietiden fra Eriksen Søreide, som selv studerte i Tromsø.

— Husk at livet er nå, nyt studietiden til det fulle. Og hvis matbudsjettet ikke strekker helt til, så er ris og bernaisesaus en undervurdert rett, sa hun.