Fylkeslegen i Vest-Agder, Geir Stangeland, mener det er brudd på spesialisthelsetjenesteloven at dispensasjoner ble gitt uten faglig begrunnelse, som kompromisser. Foto: Steinar Vindsland
Fagdirektør Per Engstrand sier det nå vil bli satt i gang arbeid for å droppe dispensasjonene i Arendal Foto: Tore André Baardsen

Torsdag orienterte fylkeslege i Vest-Agder, Geir Stangeland, styret ved Sørlandet sykehus om at tilbudet til syke nyfødte, risikofødsler, er uforsvarlig ved fødeavdelingen i Arendal.

Begrunnelsen var blant annet at de tar i mot så få syke nyfødte, at de ikke får nok erfaring, eller «realkompetanse» som fylkeslegen skriver i en foreløpig tilsynsrapport fra fylkesmennene i begge agderfylkene.

Fredag kom den endelige versjonen. Der peker Stangeland på at Arendal har fått dispensasjon fra seks av de 16 nasjonale kravene som stilles til fødeavdelinger, noe Fædrelandsvennen skrev om første gang for tre år siden.

Fylkeslegen i Vest-Agder, Geir Stangeland, mener det er brudd på spesialisthelsetjenesteloven at dispensasjoner ble gitt uten faglig begrunnelse, som kompromisser. Foto: Steinar Vindsland
Fagdirektør Per Engstrand sier det nå vil bli satt i gang arbeid for å droppe dispensasjonene i Arendal Foto: Tore André Baardsen

Brudd på loven— Dispensasjonene er gitt som kompromisser i en forhandling mellom ansatte i Kristiansand og Arendal uten faglig begrunnelse. Det kan vi ikke akseptere. Man kan bare fravike nasjonale retningslinjer dersom det er faglig begrunnet. Dette er et brudd på forsvarlighetskravet som er hjemlet i spesialisthelsetjenesteloven, sier Stangeland.

— Fylkeslegen har for så vidt rett i at det var kompromisser. Det var en svært vanskelig prosess som ble preget av politikk i striden mellom Arendal og Kristiansand. Derfor er det flott at Stangeland nå våger å si at dette først og fremst handler om barnet, sier fagdirektør Per Engstrand.

Fakkeltog

Kompromissene ble inngått etter at sykehusledelsen først hadde forsøkt å få overført alle syke nyfødte fra Arendal til Kristiansand. Voldsomme protester med fakkeltog i Arendal førte til at det ble nedsatt arbeidsgrupper i oktober 2010 som skulle komme opp med en løsning.

Etter halvannet års arbeid ble en rapport lagt fram som innebar at Arendal fikk lov til å ta imot risikofødsler, selv om det ikke oppfylte kravene i nasjonal fødeveileder.

Det var en svært vanskelig prosess som ble preget av politikk i striden mellom Arendal og Kristiansand.

— Vi jobbet mye med faglige begrunnelser for dette, og jeg ville aldri akseptert kompromisser som hadde som utgangspunkt at fødeavdelingen i Arendal skulle få mer å gjøre, forklarer Per Engstrand.

«... det forekommer at kvinner som ikke faller inn under kriteriene i dispensasjonene føder ved fødeavdelingen i SSA. Dette setter de nyfødte i risiko for ikke å bli ivaretatt på forsvarlig måte», skriver fylkeslegen

Ikke evaluert

Forutsetningen for dispensasjonene var at ordningen skulle evalueres etter ett og to år. Bare den første er gjennomført, ifølge tilsynsrapporten.

Engstrand bekrefter dette, og sier at evaluering nummer to var planlagt i fjor høst, men at den ble utsatt.

— Nå kommer vi til å innføre hele den nasjonale veilederen uten dispensasjoner, sier Engstrand.

Uforsvarlig

— Betyr dette at dere har drevet fødeavdelingen i Arendal uforsvarlig siden dispensasjonene ble innført?

— Nei, vi har fulgt nøye med på rapporteringsskjemaene, og det har ikke skjedd noen feil med noen av fødslene det har vært dispensasjon for, sier Engstrand.

— Hvis ikke det har vært uforsvarlig, hvorfor skal dere slutte med dispensasjoner nå?

— Det er for høy risiko for barnet å fortsette som nå, sier Engstrand.

Det er for høy risiko for barnet å fortsette som nå.

— Angrer du på kompromissene i dag?

— Jeg kan ikke si jeg angrer. Det var det vi klarte å få til i den situasjonen vi sto i. Dette var en konklusjon som faglig ble vurdert som forsvarlig for tre år siden basert på den samlede kompetansen i SSA. Nå er holdning til veiledereinnskjerpet, og dette har vi også tatt høyde for i den nye strategiplanen. sier Engstrand.

Øker antall fødsler i Arendal

Han legger til at antall fødsler totalt vil øke i Arendal, og årlig kan rundt 200 fødende fra Vest-Agder bli sendt til Arendal, ifølge Engstrand.

Sykehuset i Arendal har nemlig kapasitet til å ta imot 200 flere fødsler i året. Engstrand sier at sykehuset nå vil se hvordan ting skal organiseres når det blir slutt på dispensasjoner fra nasjonal fødeveileder. Han vil sammenkalle fagfolk fra både Arendal og Kristiansand så raskt som mulig.

Resultatet av det arbeidet vil innebære at rundt 15 risikofødsler i året vil bli overflyttet fra Arendal til Kristiansand.

— For å utnytte kapasiteten på hele sykehuset kan det bli aktuelt at rundt 200 fødende i året fra Vest-Agder blir sendt til Arendal, sier Engstrand.

— Betyr det at fødeavdelingen i Arendal ikke er i fare for å bli lagt ned som følge av kritikken fra fylkesmannen?

— Nei, vi kommer som sagt til å øke antall fødsler totalt i Arendal, sier Engstrand.