Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt mener flere kvinner må tørre å søke seg til lederstillinger.

Lindeberg har tidligere arbeidet som blant annet konsulent i Skattedirektoratet og administrasjonssjef i Statens vegvesen i Aust-Agder. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg brenner for at de unge, og særlig kvinner skal ta utdanning. Veldig mange dyktige kvinner kunne sittet i tilsvarende lederstillinger som det jeg gjør, men de er enten for beskjedne eller for lite bevisste på utdanningsvalg, sier Lindeberg.

Tok ikke politihøyskolen

Siden juni 2008 har hun vært regionens politimester.

— Å bli politi var aldri planen min. Jeg jobbet som jurist, men da stillingen som politimesteri Agder ble aktuell, tenkte jeg at jeg var kvalifisert for å søke, noe jeg gjorde og fikk jobben.

Ifølge henne er det mange med hennes bakgrunn som jobber i politiet. Stort sett som advokater, men også i ledelsen.

— Må være god til å kommunisere

For å bli politi mener hun det er viktig å være bevisst på politiets samfunnsoppdrag.

— I tillegg må man være interessert i mennesker og god til å kommunisere.

En typisk arbeidsdag for politimesteren består av å sitte mye i møter.

— Jeg reiser noe, men jeg jobber mest med administrative gjøremål.

- Debuterte som «doktor» da jeg var 11

I 2012 fikk Esben Esther Pirelli Benestad og ektefellen Elsa Almås opprykk til professorer i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Kjartan Bjelland

Legen fra Grimstad er en av landets mest kjente transvestitter. Hen visste tidlig hva hen ønsket å bruke livet sitt til.

— Jeg debuterte som «doktor» når jeg var 11, jeg har alltid tilkjent terapeutiske egenskaper. Jeg visste det at det var det jeg ville bli fra tidlig alder, og i venneflokken så spurte man meg. Det hadde nok også mye å gjøre med at faren min var lege, men det har aldri vært spesielt vanskelig for meg å gå inn i rollen. Jeg har aldri vurdert noe annet yrke, selv om jeg i de senere år har utvidet repertoaret.

- En fordel å ikke være så skvetten

Ifølge hen er det viktig å være glad i mennesker og positiv til seksualiteten hvis man ønsker å arbeide som sexolog.

— I tillegg er det godt å ikke være så skvetten. Spesielt når man jobber med seksualitet så møter man mye som man kan synes er fremmes og rart. Er man skvetten, skvetter man unna, er man det ikke så blir man lenge nok i situasjonen til å se at også dette er en del av den menneskelige tilstand.

- Følg drivkreftene

Pirelli Benestad har følgende tips til dem som drømmer om å bli sexolog:

— Følg de drivkreftene du kjenner at du har inni deg. Ikke la noen utenforstående diskvalifisere dem. I tillegg mener jeg at veldig mye av veien blir til mens man går.

- Du må virkelig brenne for det

Kaminski ble født i Golub-Dobrzyn i Polen, og flyttet til Kristiansand med familien sin i 1983. Foto: Arkiv

Bartek Kaminski fra Kristiansand har arbeidet som skuespiller ved en rekke teatre i Norge. I tillegg har han spilt i blant annet filmene Max Manus Uro. I høst så vi han på skjermen som polske Thomaz i NRK-serien Kampen for tilværelsen.

Som minsten i søskenflokken var Kaminski alltid den som underholdte familien. Planen om å bli seriøs skuespiller fikk han derimot først da han gikk på videregående.

— Man må ha utholdenhet

— Jeg ble med i amatørteater på skolen, og ble såpass hekta at jeg fant ut at dette var noe jeg hadde lyst til å gjøre resten av mitt liv. Det er vanskelig å forklare, men det var bare noe som føltes veldig kult og jeg kjente meg hjemme i faget, sier han.

Han kom inn på teaterhøyskolen i 1999 på andre førsøk.Skuespilleren mener både selvironi og selvinnsikt er viktige egenskaper for å lykkes i yrket.

— I tillegg må du ha en blanding av blant annet kreativitet, fantasi, og vise at du takler motgang. Det er kanskje det viktigste, dette med motgang. Fordi man opplever veldig mye av det som skuespiller. Man må ha utholdenhet, og man må kunne prøve og feile.

- Velg et annet yrke

Selv om Kaminski selv ikke angrer på sitt yrkesvalg, så har han følgende tips til andre som vurderer det samme:

— Velg deg et annet yrke. Det er tøft å være skuespiller. Det kan være helt fantastisk og det kan være helt forferdelig. Skal du bli skuespiller må det være noe du virkelig brenner for. Er du litt i tvil på om det er det rette for deg, så må du gjøre noe annet.