Her stemmer Agder- og Telemark-benken på årets Kirkemøte i Kristiansand for at homovedtaket ikke skal være kirkesplittende. Fremst i bildet, biskop Stein Reinertsen, videre mot høyre: Jan Olav Olsen (Gjerstad), Steinar Nilsen (Arendal), Karen Junker (Arendal), Martin Jakobsen (Kristiansand), Bergit Haugland (Kragerø), Kjetil Drangsholt (Kristiansand), Geir Ivar Bjerkestrand (Grimstad) og Øivind Benestad (Kristiansand). Torstein Nordal (Nissedal i Telemark) er en av møtets dirigenter, og sitter framme i salen. Foto: Tore-André Baardsen

Av de 116 stemmeberettigede på Kirkemøtet — kirkens storting - i Kristiansand tirsdag, var det 51 som ville la homofile inngå ekteskap i kirken. Åtte av de ti utsendingene fra Agder- og Telemark bispedømme fikk det dermed som de ønsket.

— Dette var ikke uventet, sier Kristina Bjåstad.

Hun er selv lesbisk og med i gruppen fra Norges kristelige studentforbund som har fulgt Kirkemøtets drøfting av vigsel av likekjønnede.

— Selv om jeg var forberedt, er jeg skuffet. Men når det er såpass mange som 51 som gikk inn for vigsel, håper jeg nå at det senere i dag blir vedtatt en forbønnsliturgi for oss, sier hun.

Hva synes du om avgjørelsen på Kirkemøtet? Diskuter det her!

Håper på likebehandling

— Det er med blandede følelser jeg ser resultatet av voteringen på Kirkemøtet. Flertallet ønsker fremdeles å diskriminere på seksuelt grunnlag, og det er jeg fullstendig i mot både etisk og teologisk, sier Bymisjonsprest Bjarte Leer Salvesen.

— Men samtidig ønsker omkring 45 prosent av deltakerne at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken, og det hadde vært utenkelig for bare fem år siden. Det er en stor prosess på gang i kirken, sier han.

Leer Salvesen tør ikke antyde hvor lang tid han tror det vil ta før de lesbiske og homofile får samme rettigheter som de heterofile i kirken.

— Det kommer til å være en overgangsperiode som er lang og smertefull. Men jeg håper det vil bli likebehandling så fort som mulig.

- Ikke overrasket

Et forslag om at kirken skal anerkjenne og be for et ekteskap mellom homofile og lesbiske ble også nedstemt, med 54 for og 62 imot forslaget. Dermed anerkjenner ikke kirken at det finnes to teologisk forankrede syn på kirkelig vigsel av likekjønnede par, som det heter i forslaget.

Jan Olav Olsen, leder av bispedømmerådet, sier følgende til Fædrelandsvennen etter avstemningen:

— Jeg er overrasket over at ikke flere stemte for dette forslaget, men glad for det. Det viktigste er at kirka nå fastholder sitt syn på hva ekteskapet er, sier han.

Utover formiddagen skal det stemmes over et forslag som går på at kirken holder fast ved at ekteskap er for én kvinne og én mann, anerkjenner ikke ekteskap mellom homofile som ekteskap, men vil tilby en forbønnsliturgi i kirken for homofile og lesbiske par som først er viet borgerlig.

Kirkemøtet har besluttet at dette vedtaket ikke «må» være kirkesplittende. Vedtaket er ikke av en «slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes», står det.

- Ikke kirkesplittende

Øivind Benestad fra Kristiansand var én av to kirkemøte-deltakere som stemte i mot at vedtaket ikke skal være kirkeplittende.

— Det vil alltid være noen som melder seg ut på grunn av det ene eller det andre, sa biskop Stein Reinertsen lørdag, og fastholdt at ikke det er det samme som kirkesplittelse.

Han la til at «ved å vedta at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i kirken ikke må brytes, avviser vi at det splitter oss. Så må alltid den enkelte selv avgjøre om de vil tilhøre kirken.«