— Jeg vil vurdere å anke dommen, men vil først diskutere dette nærmere med min advokat. Når det gjelder sakene som jeg er dømt for, vil jeg ikke kommentere det utover at dette er noe jeg er ferdig med og ikke kommer til å gjøre igjen, sier 21-åringen fra Kristiansand.

Under rettssaken i Kristiansand tingrett beskrev 21-åringen seg selv som en ivrig bilentusiast med interesse for dyre og raske biler. Samtidig som bilsvindelen foregikk, jobbet den unge mannen i en bilrelatert virksomhet.

Valgte luksusbiler

I april i fjor fikk han prøvekjøre en BMW X1 fra Bavaria Stavanger. Han utga seg for å være en annen person ved å benytte et stjålet førerkort. Bilen ble aldri levert tilbake, og planen var å selge den videre i utlandet, forklarte svindleren i retten.

Bilforhandler Jan Olav Moen i Arendal var en av flere som lot seg lure av de unge bilsvindlerne fra Kristiansand. Foto: Torbjørn Witzøe

I mai samme år benyttet han samme metode to ganger til. Først fikk han en BMW 520 D fra Bilpaviljongen på Sola. Her viste han også en falsk kvittering på at 600.500 kroner var overført. Noen dager senere fikk han prøvekjøre en VW Passat fra Moen Auto i Arendal, også uten å levere bilen tilbake.— Det er bra jeg ikke vet hvem han er, og det er nok best at han ikke avlegger oss et nytt besøk, uttalte en provosert innehaver Jan Olav Moen i bilforretningen Moen Auto på Stoa i Arendal til Fædrelandsvennen i fjor sommer.

Samarbeidet

Ideen om å svindle til seg dyre og eksklusive biler ble utviklet i fellesskap mellom 21-åringen og en på den tid 17-år gammel gutt. Etter hvert fikk de selskap av en 20-åring, som jobbet samme sted. Kameratene hjalp på ulike måter til med å begå de straffbare handlingene. Alle tre erkjente straffskyld i retten.

Biljakt

Opprullingen av den spesielle saken startet etter en biljakt i Kristiansand i juni i fjor, der yngstemann ble pågrepet etter å ha kjørt en stjålet Volkswagen Golf i grøfta. I avhør avslørte han de øvrige tiltalte og påviste BMW-ene i en garasje på Slettheia.

Golfen hadde 21-åringen funnet nøkkelen til på et utested i Kristiansand, der han arbeidet. Han lette opp bilen, plasserte den på en garasjeplass han disponerte og påsatte falske skilter kjøpt på nettet. Igjen var formålet å videreselge bilen.

21-åringen er også dømt for bedrageri mot bilforretningen Cars i Kristiansand da han i august i fjor trengte en Passat som skulle rigges som politibil til en reklamefilm. Han fikk bilen, men betalte aldri. Etter flere måneder ble bilen levert tilbake til forretningen. Retten mente han var fullt klar over at han ikke hadde økonomisk evne til å betale avtalt kjøpesum.

15 måneders fengsel

21-åringen er dømt til ett år og tre måneders fengsel for i alt åtte forhold.

«Tiltaltes gjentatte straffbare handlinger kan ikke forstås på annen måte enn et fast forbrytersk forsett», heter det i dommen.

20-åringen er funnet skyldig i alt fire forhold og må sone sju måneder i fengsel. På grunn av hans unge alder slipper 18-åringen med 147 timers samfunnsstraff for i alt sju forhold.

Samtidig må trioen betale bilforhandlerne og bileiere til sammen flere hundre tusen kroner i erstatning for skader.