vinkelner3.jpg Foto: Tore André Baardsen
vinkelner1.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Jeg har vært opptatt av mat hele livet, og er oppvokst med at måltidet er noe som prioriteres. Som 16-åring begynte jeg å lese mye om vin, sier han til Fædrelandsvennen.

9. februar gikk han til topps i norgesmesterskapet for vinkelnere på Latter i Oslo. På vei mot triumfen måte Dahl Jahnsen gjennom en kvartfinale med teoriprøve og skriftlig blindsmaking, og en semifinale med praktiske oppgaver; ølsmaking og plassering av viner på kart. Til slutt sto Dahl Jahnsen igjen som en av tre finaledeltakere. Han endte på 1162 poeng, nesten 100 poeng foran andremann.

— Henrik vant alle kategorier, og skilte seg virkelig ut. Å vinne med nesten 100 poeng er utrolig, vanligvis er det få poeng som skiller. Henrik har ekstreme teoretiske kunnskaper. I tillegg har han en beroligende væremåte som gjester setter pris på. Det var det de utenlandske dommerne trakk fram, sier Heini Petersen, president i Norsk vinkelnerforening, som arrangerte mesterskapet.

Hovedpersonen forteller at han har lest mye teori det siste året.

— Jeg har prøvd å lære mest mulig, for å være klar til NM. Og jeg fikk en god følelse etter teoridelen, sier han. Seieren gjør at han er kvalifisert til EM og VM i 2016. ## - Handler om serviceinnstilling

Ken Engebretsen er grunnlegger og coach for Norsk vinkelnerlandslag. Han har trent med Dahl Jahnsen de siste to årene, og skryter uhemmet av 22-åringen.

— En god vinkelner må ha mye kunnskap, kombinert med formidlingsevne. Kunnskapen skal videre til gjestene. Det handler om serviceinnstilling, å møte gjesters behov. Henrik har alle disse egenskapene. Han har både et hode og hjerte for vin, sier Engebretsen.

— Mange vinkelnere er farget av egne preferanser. Når de skal anbefale drikke så velger de det de liker best. De beste vinkelnerne spør gjesten hva de drikker selv og hva de liker best, og kommer med anbefalinger ut fra det, mener Engebretsen.

Han mener elevens unge alder er en stor fordel.

— Henrik startet relativt tidlig. Verdensmestere blant vinkelnere er over 40 år, europamestere over 30. Å vinnne NM i en alder av 22 er veldig ungt. Nå legger vi planen for de neste 2,5 årene. Målet er finaleplass i VM og EM i 2016, sier trener Engebretsen.

Ja, det har han. Henrik startet ganske tidlig. Det er en stor fordel for oss begge at han har vært relativt ung. Han tar til seg kunnskap på en annen måte. Verdensmestere for vinkelnere er over 40 år, europamesterene over 30. også i norgessammenheng er det å vinne NM i en alder av 22, veldig ungt. Når vi nå skal jobbe videre legger vi en plan som går 2,5 år inn i framtiden. Vi skal gjøre det best mulig i 2016. Målet er å komme til finalen, sier Engebretsen.

Vinkurs

22-åringen fra Hellemyr har fagbrev som kokk, men et innledende vinkurs vekket interessen for vin. Unggutten gjorde det bra. I 2011 benyttet han muligheten til å delta i Young Sommelier, et ungdomsmesterskap for vinkelnere under 25 år. Alle som jobber i restaurantbransjen kan delta, uavhengig av utdannelse. Dahl Jahnsen gikk til topps på første forsøk, som kokkelærling.

— Toralf Bølgen hadde tro på at jeg kunne vinne, og det gjorde jeg. At en kokkelærling skulle vinne var vel ikke kjempepopulært i vinmiljøet, men jeg stortrivdes, og bestemte meg for å ta vinkelnerstudiet ved Kulinarisk Akademi i Oslo. Derfra har det bare ballet på seg, forteller han.

1. mars begynner han i ny jobb, som daglig leder for Bølgen & Moi-restauranten på Ny-Hellesund. Dahl Jahnsen sier at drømmen er å ha sin egen restaurant.

— Jeg er veldig hjemmekjær, og håper å etablere egen restaurant her i Kristiansand. Jeg tror det er potensial for flere gode restauranter i byen. Jeg håper enda flere kan oppdage samspillet mellom mat og vin, for vin er for alle, avslutter han.