— Det er fryktelig dramatisk det som skjer. Men jeg tror ikke dette egentlig er et krav om tilbakebetaling på nesten 600 millioner kroner. Jeg tror dette er en beskjed til politikerne på Stortinget om å rydde opp i et håpløst regime, sier Håndlykken.

Han er rimelig sikker på at kravet om tilbakebetaling av 294 momsmillioner mot Kilden i Kristiansand og 256 millioner mot Stavanger kulturhus vil bli satt på dagsorden allerede kommende uke.

Dagsorden

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Grimstad er leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget og har allerede satt saken på dagsorden:

Som medlem i Stortingets familie- og kulturkomite har Svein Harberg allerede tatt kontakt med politisk ledelse i kulturdepartementet om momskaoset for Kilden. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg har vært i kontakt med politisk ledelse i kulturdepartementet for å se på denne saken. Dette må det ryddes opp i, sier Harberg til Fædrelandsvennen søndag.Ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansandhar slått seg sammen med Stavanger for å unngå tilbakebetalingen. Håndlykken tror Skatt sør og Skatt vest helt bevisst har plukket ut de to tunge kulturinstitusjonene som prøvesaker.

Uforutsigbart

— Slik det er i dag, er systemet helt uforutsigbart. Ta for eksempel Teateret vårt i Molde og Teater Innlandet, to regionale kulturinstitusjoner. De får ikke fem øre i kompensasjon, mens altså Stavanger og Kristiansand har fått nesten 600 millioner kroner, sier Håndlykken.

Han har som jobb å gi råd i forbindelse med bygging av kulturhus over hele Norge. Og han mener Kristiansand handlet både kreativt og i god tro da momskompensasjonen ble tatt med i regnestykket.

— Det må ryddes opp i dette, og det på en måte slik at ikke idretten blir sittende med skjegget i postkassen, for også der er momskompensasjon et viktig element i finansieringen, sier Håndlykken.

Håpløs

Harberg mener situasjonen er ganske håpløs. Han har ikke fått satt seg grundig inn i saken, og vil derfor ha en gjennomgang fra departementets side.

— Det er ganske urimelig når forutsetningen endrer seg så betydelig fra arbeidet med Kilden startet og så kommer dette med tilbakevirkende kraft - så lenge etterpå, sier Harberg.

Han trekker fram at dersom skatteetatens krav blir stående, vil det kunne få store konsekvenser for hele kultur-Norge:

— Hvis kultur defineres som konkurrerende virksomhet vil det få betydning for alle offentlig finansierte kulturbygg, sier Harberg.

Unngår rettssak

Ordfører Arvid Grundekjøn har godt håp om å løse momsfloken politisk. Foto: Kjartan Bjelland

Ordfører Arvid Grundekjøn er glad Harberg tar opp saken.— Vi kjører to løp nå. Det ene er gjennom KS, som skal ha et dialogforum med regjeringen allerede denne uka. Der vil statsrådene for både kultur- og finansdepartementet være til stede, og få saken presentert. Det andre løpet er det rent juridiske. Jeg har godt håp om at vi skal få en løsning på dette politisk, sier Grundekjøn og regner dermed med at det ikke blir aktuelt å trekke saken for retten.

Han sier også at Skatt sør har signalisert at kommunen vil få den tiden den trenger på å fremme sitt syn på saken.