Her sitter Even Tronstad Sagebakken på sin valgvake klokken 23 mandag kveld sammen med Venstres Ingvild W. Thorsvik. Hva hun velger slags blokk, var mandag kveld uklart. Her sitter Even Tronstad Sagebakken på sin valgvake klokken 23 mandag kveld sammen med Venstres Ingvild W. Thorsvik. Hva hun velger slags blokk, var mandag kveld uklart. Foto: Jarle R. Martinsen

Thriller i mandalsvalget

Her sitter Aps Even Tronstad Sagebakken i samtaler med Venstre Ingvild W. Thorsvik. Hun kan avgjøre hvem som blir ordfører i Mandal.

OPPDATERT: Ved midnatt er det fortsatt uklart hva som skjer med ordførervervet. Begge blokkene forhandler med småpartiene i håp om å få flertall. Venstres Ingvild W. Thorsvik sier at hun håper på avklaring klokken 01.

— Jeg vil ikke over bordet her nå tilby henne noe. Det vil være respektløst for de andre partiene som vi samarbeider med, sa Sagebakken ved 23-tida mandag kveld.

Han kunne juble over en solid framgang i valget. Arbeiderpartiet går fram med to mandater fra 9 til 11. Med på laget har de trolig KrF som går tilbake med et mandat til fire.

Frps Alf Erik Andersen på frierferd til Ingvild W. Thorsvik. Han vil tilby henne varaordfører-vervet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg tror at vi har lekket til Arbeiderpartiet fordi noen av våre velgere har vært redde for et for blått parti. Mens andre har stemt Høyre trolig fordi de har ment at vi ikke har vært for borgelig. Slik er det å være et sentrumsparti, sier KrFs ordførerkandidat Christoffer Westermoen.

Når Fædrelandsvennen snakker med ham mandag kveld er det ikke ubetinget sikkert at KrF vil slå seg sammen med Arbeiderpartiet.— Vi vil også høre hva Fremskrittspartiet og Høyre har å si. Men slik det ser ut nå, skal vi nok komme til enighet med Even Tronstad Sagebakken, sier Westermoen.

- Bør Sagebakken tilby Venstre varaordføreren?

— Han gjør jo som han vil. Langt på vei er jo det vervet som kan få bevegelse mellom blokkene, sier Westermoen.

Usikker

Thorsvik selv har en periode bak seg i Mandal bystyre og er absolutt veldig fersk i å brått bli fridd til fra de to blokkene.

— Dette er veldig vanskelig. På den ene siden har jeg fått gjennomslag for alt jeg har ønsket fra Høyre og Fremskrittspartiet. Samtidig tilhører jeg til venstre fløy i Venstre. Vi samarbeider veldig godt med Sagebakken, sier hun.

Hun visste derfor ikke hvilken vei det ville gå da vi møtte henne på Arbeiderpartiets valgvake. Da hadde hun like før vært på restauranten Herr Redaktør og fått vite hva Frp og Høyre ville tilby henne.

De tilbyr henne å bli varaordfører.

— Men det viktigste for oss er jo å få gjennomslag for vår politikk. Det handler om at eiendomsskatten skal bestå hele kommende periode.

— Dessuten må ikke det ikke kuttes i skolesektoren og Furulunden må sikres et fortsatt godt vern, sier hun.

SV til Ap

Sikkert er det at SV vil holde på samarbeidet med Arbeiderpartiet.

— For vår del ser det ut til at vi får mest gjennomslag for egen politikk ved å støtte Arbeiderpartiet og Even Tronstad Sagebakken som ordfører, sier SVs Morten Ekeland.Og da sikter han blant annet på økt ressursbrukpå skole og barnehage.

- Det betyr også fortsatt eiendomsskatt med Ap?

— Ja, det mener vi er veldig riktig. Nå har denne erkjennelsen gått inn hos alle parti, så alt tyder på eiendomsskatt i hele den kommende perioden, sier Ekeland.

SVs var det eneste partiet som foran valget i 2011 sa de ville ha eiendomsskatt, alle andre sa nei til skatten. Likevel ble den altså innført i Mandal.

— Slik sett en seier for oss, sier SV-politikeren som fortsett i sin enmannsgruppe i bystyret.

Vet ikke

Torgrim Olsen, gruppeleder for Miljøpartiet de Grønn, sier mandag kveld at de ikke vil ta stilling til hvem de støtter.

— Vi vil la valgresultatet synke inn og har styremøte onsdag kveld, sier han.

For dette partiet er det viktigste å få gjennomslag på bunnfradrag hva angår eiendomsskatt. Det er det ikke i dag.

- Det er flere modeller for et slikt fradrag, uten at vi har tatt stilling til det, sier Olsen.