— Det var ikke mye om å gjøre. Hadde ikke vi kommet da vi gjorde, så vet jeg ikke hvordan det hadde gått, sier Ivar Eikeland.

Han bor cirka 500 meter fra Eikelandsvannet, og var med å redde de to 22 år gamle mennene som gikk gjennom isen lørdag ettermiddag.

Måtte padle med plankebiter

— Jeg ble oppringt av en som bor like ved vannet. Da var det bare å kaste seg i bilen. Vi var tre mannfolk som fikk hentet en større spissbåt som vi fikk på vannet, sier Ivar Eikeland til Fædrelandsvennen.

Han forteller at 22-åringene var på tur med fire andre kamerater da de to bestemte seg for å ta snarveien og gå over isen på vei hjem.

Foto: Kjetil Nygaard

— Da de kom midt på vannet falt den ene gjennom. Like etter falt den andre gjennom også. Da sprang kameratene for å finne en båt for å ta seg ut på vannet. De fant en pram og kakket isen på den andre siden av vannet for å komme seg utover, forklarer Eikeland.De tre fra lokalbefolkningen kjempet seg samtidig utover i spissbåten. De fikk med seg kameratene til 22-åringene, og samlet kom de seg fram til ulykkesstedet.

— Jeg satt framme i båten og spente med beina for å knuse den halvråtne isen. Vi hadde ikke skikkelige årer, bare noen plankebiter som vi padlet og slo med, forteller han.

- Holdt seg i isen

Redningsmennene var framme ved de to 22-åringene et drøyt kvarter etter at de havnet i vannet.

— De holdt seg i isen mens de ventet på oss. Vi fikk dratt opp begge og hjulpet dem i land. Det var like før de måtte slippe taket i isen da vi kom fram. Det så jeg spesielt på han første vi fikk reddet, at det var ikke lenge til han ikke hadde klart å holde seg til isen lengre, sier Eikeland.

I dette hullet kjempet de to 22-åringene for livet i over 15 minutter. De falt gjennom da de gikk fra andre siden av Eikelandsvannet.  Foto: Kjetil Nygaard

Han forteller at 22-åringene var svært nedkjølte.

— De kunne ikke klare noe selv. Da vi kom inn til land var sykebilen kommet. Guttene kunne gjøre rede for seg, men de klarte ikke å gå for egen maskin, sier Eikeland og fortsetter:

— Ambulansepersonellet fikk stelt greit med dem. De fikk av dem klær, lagt dem på båre og lagt teppe over dem.

- Brukte det vi hadde av krefter

- Hva tenkte du da dere var på vei utover for å redde dem?

— Jeg tenkte ikke på annet enn at vi skulle komme oss ut så fort som mulig. Vi brukte det vi eide og hadde av krefter for å komme fram. Når du ser at de sliter der ute, så er det ikke bra.Eikeland forteller at de to mennene hadde prøvd å knuse isen ca. 20 meter inn mot land på egenhånd.

— Men det er begrenset hvor lenge men kan gjøre det før man blir helt utarmet.

Fem cm tykk is

Eikeland forteller at de to 22-åringene gikk ut på isen på skyggesiden av Eikelandsvannet.

— Innerst er isen kanskje 10-15 cm tykk. Men halvveis uti vannet kommer sola, så der er ikke isen mer enn kanskje fem cm tykk og halvråtten, sier Eikeland.

- Hva tenker du om at de tok seg ut på isen?

— Det er veldig korttenkt valgt de har gjort. Man går ikke på isen når man ser at den begynner å råtne. Isen rundt forbi er ikke trygg i det hele tatt. Det er bare tull.