— 70 år har gått, og fortsatt har ikke Europa lært, sier Mona Levin.

Tre år gammel var hun da hun og moren klarte å rømme over grensen til Sverige. Det reddet dem fra å bli sendt med det tyske skipet Donau. Totalt ble 773 jøder fraktet til Auschwitz i 1942. Bare 34 kom tilbake.

Journalisten og forfatteren mistet flere av sine nærmeste i nazistenes folkemord. Mandag fortalte hun sin historie for over 500 niendeklassinger i Kristiansand i forbindelse med minnemarkeringen av holocaust.

Les også:

— Takknemlig

— Jeg er så takknemlig for at Arkivet i flere år nå har bedt meg fortelle ungdom om mine opplevelser. Hvis bare noe av det jeg har sagt sitter igjen, eller kan gjøre at noen endrer syn så er veldig mye oppnådd.

Undersøkelser viser at antisemittismen har økt de siste tiårene i Europa.

— Jødehatet er 2000 år gammelt, men har fått en ny omdreining i Europa i forbindelse med konflikten i Midtøsten. Europa har stor muslimsk innflytting. Ofte fraktes nok gammelt hat med i bagasjen, sier Levin, og legger til at det ikke finnes jøder igjen i Midtøsten utenfor Israel. De er fordrevet.

- Vi må avlære hat

Hun understreker at dette ikke gjelder den store majoriteten av muslimer.

— Vi må være på vakt og ikke slippe ekstremismen fri. Hitler begynte også med en liten gruppe tilhengere, men fikk tilslutt en forferdelig makt, sier Levin.

I dag bor det omtrent 14 millioner jøder i verden. I Israel, USA, Frankrike og Storbritannia bor det flest. Det antas at det er 1400 jøder bosatt i Norge.

— Far sa til meg at ingen barn er nazister. Med utgangspunkt i det sier jeg at ingen barn er ekstremister. Myndighetene og spesielt skolemyndighetene har et felles politisk ansvar for å bekjempe antisemittisme. Opplysning er veien å gå. Det er flaut hvor lite folk vet om holocaust og om jøder i Norge. Vi må begynne med barna og avlære hat. Deretter må vi innlære nye holdninger til de voksne som har slike oppfatninger.

Vil ikke sammenligne

Hun mener det er feil å trekke paralleller mellom jødehat og islamofobi. Noe som er blitt gjort med for eksempel terroren på Utøya. Auschwitz er forskjellen, og tirsdag er det 70 år siden dødsleiren ble frigjort.

— Man kan ikke sammenligne det industrielle Holocaust med noe annet, slik myndighetene har gjort tidligere. Holocaust er dessverre enestående i sitt slag i verdenshistorien, sier Levin.