Ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland. Foto: Tore-André Baardsen
Ordfører Tore Askildsen i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen
Ordfører Arild Windsland i Birkenes. Foto: Tore André Baardsen
Ordfører Bjørn A. Ropstad i Evje og Hornnes. Foto: Tore-André Baardsen
Ordfører Tønnes Seland i Audnedal. Foto: Tore André Baardsen
Ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes. Foto: Espen Sand
stemme enq2.jpg Foto: Tore André Baardsen
jens 240112-6.jpg Foto: Lars Hoen
grundetjønn180112-4.jpg Foto: Lars Hoen
Torhild Brandsdal001.jpg Foto: Reidar Kollstad
Torhild Brandsdal002.jpg Foto: Reidar Kollstad
Torhild Brandsdal002_2.jpg Foto: Reidar Kollstad

— For meg er Facebook en god lyttepost for å se hva innbyggerne er opptatt av og mener om ulike ting i kommunen. I tillegg er også terskelen for å kontakte meg som ordfører lavere, enn ved å sende en e-post eller ringe, sier Torhild Bransdal.

Det er også opprettet en egen ordførerprofil på Facebook, men hun velger stort sett å benytte sin private konto. Torhild Bransdal har i overkant av 1100 venner på Facebook.

Useriøse diskusjoner

— Facebook bruker jeg bare for å holde kontakt med venner og bekjente, da terskelen for å komme med useriøse tilbakemeldinger her er for lav. På Twitter er sakligheten mye større, og tilbakemeldingene her er ofte mer saklige og gjennomarbeidet. Derfor foretrekker jeg som politiker å bruke Twitter, sier ordfører Kjell Trygve Grumsvoll i Gjerstad.

Ordfører Leiv Rygg i Bygland forteller at han først prøvde seg med en privat og en annen ordførerside på Facebook. Det ble imidlertid for mye styr, og han endte opp med å ytre seg litt både som privatperson og ordfører på samme Facebook-profil.

Gro-Anita Mykjåland i Iveland vurderte å opprette en egen ordførerprofil, men valgte å opptre både som ordfører og privatperson på sin egen profil. Som ordfører i Sirdal bruker Jonny Liland bare kommunens profil, og prøver å forbeholde sin egen profil til venner og kjente.

Risør-ordfører Per Kristian Lunden brenner for sosiale medier, og har over 2500 venner på Facebook. Han bruker sosiale medier bevisst for å markedsføre saker og kommunen positivt.

Lukkede grupper

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes er også svært aktiv på sosiale medier, og sier hun her både kommuniserer med innbyggerne og informerer dem om hva hun som ordfører til enhver tid arbeider med.

— Jeg er også medlem av ulike grupper. For eksempel har Høyres ordførere en egen gruppe, der vi diskuterer saker og deler gode ideer og kunnskap på ulike områder, sier hun.

Tilbakeholdne

Flere av ordførerne sier at de er forsiktige med å delta i politiske diskusjoner på for eksempel Facebook. Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand er lite aktiv i diskusjoner på Facebook fordi han oppfatter mange av debattene som går der som lite seriøse og faktabaserte. Han har også merket seg at mange på Facebook bruker et røft språk og tone.

— Jeg bruker Facebook med fornuft, og deltar sjeldent i debatter. Mine innspill er som regel positive og gjenspeiler det som de fleste av innbyggerne kan være enige i, sier ordfører Arild Windsland i Birkenes.

Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord blander seg også sjelden i diskusjoner på Facebook, men mener at han gjennom sine nettvenner får et innblikk i hva som rører seg i kommunen.

— Jeg er bevisst på å ikke bruke Facebook til å formidle partipolitikk, sier ordfører Helge Sandåker i Marnardal.

Passive ordførere

Songdalen-ordfører Johnny Greibesland innrømmer at han nok ikke er blant de ivrigste brukerne, og viser til at kommunikasjonsmedarbeiderne i kommunen maser på at han må bli mer aktiv. Ordfører Tore Askildsen i Mandal bruker Facebook noe, men har som mål å bli mer aktiv. Samme "nyttårsforsett" har ordfører Jan Kristensen i Lyngdal.

Enkelte ordførere på Sørlandet ser verken ut til å ha opprettet egen Twitter-konto eller har egne Facebook-profiler. Ordførere som er helt fraværende på disse sosiale medier er Tønnes Seland i Audnedal og Richard Ivar Buch i Farsund.

— Det kunne sikkert vært nyttig å benytte disse kanalene, men jeg har rett og slett ikke lært meg det, sier Richard Ivar Buch.

Tønnes Seland sier han ikke har interesse av å lese på Facebook hva folk har på maten eller se bilder av andres femåringer. Han understreker at kommunen er på Facebook, og at ansatte informerer han dersom det er saker der han bør vite om eller kommentere.

Få twitrer

En del ordførere har egen Twitter-konto, men langt fra alle har twitret selv.

— Jeg har ikke lært meg å bruke Twitter, men det kan sikkert være nyttig om det brukes med fornuft. Min bruk av Facebook begrenser seg til å sjekke om jeg får meldinger med innspill eller spørsmål fra kommunens innbyggere, sier ordfører Bjørn A. Ropstad i Evje og Hornnes.