KRISTIANSAND: I år øker renovasjonsavgiften for en normal husholdning i Kristiansand med 186 kroner. Økningen blir like stor de kommende årene, og skyldes i hovedsak søppelforbrenningsanlegget Returkraft på Dalane.

Dette har gått med underskudd nesten hvert år siden starten. I 2013 ligger det an til at underskuddet blir på mellom 22 og 23 millioner kroner.

— Vi kunne ikke fortsette å ha underskudd. Vi måtte ha pluss på bunnlinjen, siden dette er drevet etter selvkostprinsippet, sier styreleder Tormod Vågsnes (KrF), som også er lokalpolitiker i Arendal.

Hundrelapp

Returkraft har budsjettert med et overskudd på fire millioner i år.

Dette sørger altså forbrukerne for. De betaler sin årlige renovasjonsavgift til renovasjonsselskapene. Renovasjonsselskapene eier Returkraft, og i år må de betale mer for å få levert avfallet til anlegget.

Renovasjonsselskapene har også plikt på seg til å levere til Returkraft. Folk i Kristiansand og andre kommuner i Agder kunne altså ha sluppet unna avgiftsøkningen hvis søppelet ble levert på et annet anlegg.

— Men da snakker du i praksis om å kjøre avfallet til Sverige. Da hadde nok abonnentene spart en hundrelapp eller to i året, sier Odd Terje Døvik, daglig leder i Returkraft.

Underskudd

De dårlige resultatene for Returkraft skyldes blant annet at veksten i avfall fra husholdningene har blitt mindre enn beregnet. En annen grunn er dårlige priser på næringsavfallet som også blir sendt til Returkraft.

— Problemet er at prisen på næringsavfall har blitt så lav, siden svenskene har dumpet prisene. Derfor er det husholdningene som må ta regningen, sier Sigurd Tvedt, daglig leder i Avfall Sør, renovasjonsselskapet for Kristiansandsregionen som også eier deler av Returkraft.

Håpet er at de vil få mer for næringsavfallet.

I dag blir dette avfallet fortsatt sendt til deponier i andre land i Europa, men EU har bestemt at alt skal til forbrenning innen 2020. Hvis det blir gjennomført, vil overkapasiteten i markedet forsvinne, og Returkraft får mer for næringsavfallet.

— Da blir det økt etterspørsel, og det vi kan tilby er bare blåbær mot det som trengs i Europa, sier Tormod Vågsnes.

Han legger til at vekst i innbyggertall i Agder også vil bidra til mer avfall og økte inntekter for Returkraft.

Vil selge

Kritikerne av Returkraft er likevel ikke interessert i å vente på bedre tider. Vidar Kleppe (Dem) mener hele anlegget må selges og at renovasjonsselskapene må få sende avfallet dit de vil.

— Det som nå skjer er i strid med løftene som ble gitt da selskapet ble opprettet. Da skulle det bli bedre og billigere for husstandene. Nå ser vi konsekvensene, og det er langt dyrere renovasjon, sier Kleppe.

Han viser til at Norsk Industri har bedt kommunene ligge unna søppelforbrenning og bedt dem overlate det til private.

— Løsningene er å frigjøre kommunene. Søppelforbrenning er ikke en primæroppgave for de, sier Kleppe.

Så mye øker prisene

I Kristiansand må en standard husholdning betale over 4000 i renovasjonsavgift neste år.

Kristiansand kommune har regnet ut hvor mye en standard husholdning må betale i renovasjonsgebyr de kommende fire årene. En standard husholdning har tre dunker på 120 liter og har gjennomsnittelig tømmefrekvens.

• I 2014 øker prisene til 3920 kroner i året. Det er en økning på fem prosent.

• Prisene fortsetter å stige fremover og vil ligge på 4538 kroner i 2017. • Fra 2013 til 2017 vil økningen i renovasjonsavgift være på 800 kroner.

Som Fædrelandsvennen skrev fredag, er likevel vann og avløp den kommunale avgiften som øker mest i årene fremover.

En gjennomsnittelig husholdning i Kristiansand må betale 10.628 kroner i kommunale avgifter i 2017, mot 7627 kroner i 2013.