Vogntog med for dårlige dekk skaper problemer i sørlandstrafikken. Her i Vatnebakken mandag ettermiddag. Foto: Richard Nodeland
En brøytebil kjørte av veien på Ålefjærveien mellom Ålefjær og Justvik. Foto: Håvard Karlsen
Et vogntog gikk i grøfta ved Longum i Arendal mandag ettermiddag. Foto: Ernest Boswarva

Klokka 21.30 mandag kveld, melder Mats Roland at trafikken står bom stille på E39 ved Suvatnet. Etter en tur på jobb i Mandal skulle han kjøre vestover, da han møtte køen ved Suvatnet.

LES OGSÅ: Vi fulgte snøværet direkte i vårt livestudio

— Vi har stått her en times tid nå, og jeg vil anta vi kanskje har flyttet oss hundre meter på den tida. Det er så stillestående at sjåførene rundt oss går ut av bilen innimellom, sier Roland.

Han melder om glatte veier på stedet, men ikke verre enn at det skal gå greit for personbiler å komme seg forbi.

Samtidig sto Statens vegvesen i Lenebakken i Lyngdal, og kontrollerer alle tunge kjøretøy, for å sørge for at de var godt nok skodd før de fikk kjøre videre.

Kjøretøyleder Morten Nilsen i Statens vegvesen sto mandag kveld på Vegesenets kontrollstasjon på Rige da Fædrelandsvennen tok kontakt. Cirka klokka 21.00 sto rundt 15 vogntog parkert med kjøreforbud til tirsdag morgen.

Dårlige kjøreforhold

— Lenebakken og Osestadbakken er delvis sperret for tungtrafikk, mens det foregår snørydding og strøing, sier Nilsen.

Tidligere på ettermiddagen hadde 13 vogntog fått midlertidig kjøreforbud i Flekkefjord, mens strøingen pågikk i Osestadbakken.

Nilsen forteller at Statens vegvesen vil ha mannskap ute hele natten, for å se til at ting går nogenlunde greit for seg, før de kjører fullt mannskap fra klokka 05.00 tirsdag morgen.

— Det har vært blanda dårlig kjøreforhold gjennom hele dagen, med alt fra sørpe til is. Det har tidvis vært veldig vanskelige kjøreforhold, og rett og slett veldig glatt, sier Nilsen.

Trakk opp femvogntog

— Vi har trukket opp fem utenlandske vogntog i Vatnebakken som har fått hjullås, og blitt nektet å kjøre videre, sa operasjonsleder Magne Storaker ved Agder politidistrikt i 18-tiden mandag.

Han hadde litt å gjøre mandag ettermiddag. Foruten de fem vogntogene sto det også tre utenlandske trailere i toppen av Meieribakken.

Vogntog skaper problemer

Kjersti Hovemoen, trafikkoperatør i Statens vegvesen, sa mandag ettermiddag at man måtte beregne god tid om man skulle ut og kjøre på Sørlandet, og spesielt østover fra Lyngdal.

— Det er vogntog som er for dårlig skodd, og skaper problemer i trafikken. Det er en del fremkommelighetsproblemer på E39, sier hun.

Operasjonsleder meldte tidligere i ettermiddag at det var trafikkproblemer i Trybakken, Lenebakken og Vatnebakken. Hovemoen sa det stemte bra med hva Vegtrafikksentralen hadde fått melding om.

— Vi har mye folk ute, og det er vanskelige forhold. Det er mye trafikk og lange køer, spesielt på E39, sier hun.

Operasjonsleder i politiet sier de følger nøye med på situasjonen.

- Politiet og Statens vegvesen er ute og sørger for at de som ikke har noe i trafikken å gjøre i dag blir stoppet, sier Storaker.

Køer i Kristiansand

I områdene rundt Kristiansand var det flere steder lange køer og vanskelige kjøreforhold. Både på Bjørndalsletta og Vesterveien gikk trafikken sakte vestover mandag ettermiddag.

På Ålefjærveien mellom Ålefjær og Justvik kjørte en brøytebil av veien. Veien var stengt mens Viking jobbet med å få brøytebilen på veien igjen.

Ifølge en av Fædrelandsvennens tipsere sto trafikken bom stille på Varoddbrua. Ifølge han brukte bussen han satt på ti minutter gjennom tunnelen ved Varoddbrua.

— Man må jo beregne god tid om man skal ut å kjøre. Hvis du ikke må et sted, så kan det være greit å la bilen stå, men nå har det snødd såpass lenge at biler bør være godt nok skodd, og sjåfører bør ta såpass hensyn at det skal gå greit, sier operasjonslederen.

Morten Nilsen i Statens vegvesen opplyste til Fædrelandsvennen cirka klokka 18.00 at trafikkproblemene var løst i Trybakken. En bil i Vatnebakken står fast, men står utenfor veibanen.

— I tillegg arbeider entrepenør med å fjerne fastkjørt bil i Lenebakken. Statens vegvesen har personale i alle tre bakker.

Vanskelige forhold

Klokka 14.35 fikk politiet melding om nok et vogntog som hadde problemer i Arendal.

— Ved Longum i Arendal er det en trailer som har kjørt av veien. Trafikken skal gå i begge retninger, men hengeren står delvis ut i veibanen, opplyste operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Han advarete folk som skulle ut og kjøre om vanskelige forhold.

— Kraftig vind og snø gjør at forholdene er krevende. Sikten er dårlig og man bør være litt tålmodige, oppfordret han.

Klokka 15.30 meldte politiet at bergingsarbeidet forårsaket en del kø på stedet.

Trafikken gikk ved 16.30-tiden som normalt ved stedet.